Davutoğlu'ndan ilginç 'laiklik' anması!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Laiklik İlkesinin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na Girişinin 78'inci Yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, "Özgürlükçü, insan haklarına dayalı, çağdaş evrensel hukuki normlarla uyumlu bir Anayasa" kelimelerini kullandı.
Laiklik İlkesi'nin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na Girişinin 78'inci Yıldönümü dolayısı Başbakan Ahmet Davutoğlu, yaptığı yazılı açıklamada son yıllarda yaptıkları Anayasa değişiklikleri ve demokratik düzenlemelerle toplumsal barışı gözetmeyen uygulama ve yorumların büyük oranda ortadan kaldırıldığını, milletimizin refahı, özgürlükleri ve bütünlüğünün güvence altına alındığınI söyledi.

Başbakan Davutoğlu'nun açıklaması şöyle:

"Anayasamızda belirtildiği gibi Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Demokratik bir siyasal sistemin işlerliği ve toplumsal bütünlüğün teminatı için hayati olan bu ilkeler, maalesef geçmiş dönemlerde, evrensel normlarla uyuşmayan ayrıştırıcı, dışlayıcı bir yoruma tabi tutularak uygulanmıştır.

Özgürlükleri teminat altına alması beklenen ilkelerin ayrıştırıcı ve dışlayıcı bir uygulamaya gerekçe kılınması, devlet-toplum ilişkilerini ve toplumsal barışı zedelemiştir.

Son yıllarda yaptığımız Anayasa değişiklikleri ve demokratik düzenlemelerle toplumsal barışı gözetmeyen uygulama ve yorumlar büyük oranda ortadan kaldırılmış, milletimizin refahı, özgürlükleri ve bütünlüğü güvence altına alınmıştır.

Bu değişimler etkisini göstermeye başladıkça, kısır tartışmalarla kaybedilen enerji telafi edilecek, Türkiye gerçek potansiyeline kavuşacaktır.

Bu düşünceler eşliğinde, özgürlükçü, insan haklarına dayalı, çağdaş evrensel hukuki normlarla uyumlu bir Anayasa ihtiyacını da bu vesile ile belirterek, inanç özgürlüğünün garantisi olarak gördüğümüz laiklik ilkesinin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na girişinin yıldönümünde aziz milletimizi sevgi ve muhabbetle selamlıyorum."

AMAN ERDOĞAN DUYMASIN!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 1994'te yaptığı bir konuşmasındaki sözleri uzun süre kamuoyunun gündemini meşgul etmişti. Erdoğan "Hem laik hem Müslüman olunmaz" diyerek laiklik konusundaki fikirlerini beyan ediyordu.

Erdoğan konuşmasında şunları söylemişti;

"LAİKLİK TABİİ GİDECEK"

‘‘Tutturmuşlar laiklik elden gidiyor, laiklik elden gidiyor. Yahu, bu millet istedikten sonra tabii elden gidecek yahu! Sen bunun önüne geçemezsin ki. Yani zorla bu milletin elinde tutmaya gücün yetmez. Millete rağmen bu yürümez zaten. Sonra nedir bu laiklik Allah aşkına. Bir tarif edin diyorsun, tarif etmiyor. Bugün her kavramın lugatta bir tarifi vardır. Ama çıkıyor içişleri bakanı devlet dine karışır. Eee!... Gerisini niye, söylemiyorsun. Din de devlete karışır niye demiyor’’

"HEM MÜSLÜMAN HEM LAİK OLUNMAZ"

‘‘Bu ülkenin yüzde 99'u Müslüman. Hem laik, hem Müslüman olunmaz. Ya Müslüman olacaksın, ya laik. İkisi bir arada olduğu zaman adeta ters mıknatıslanma yapar. Mümkün değil, ikisinin bir arada olması. Durum böyle olunca ben Müslümanım diyenin tekrar yanına gelip bir de aynı zamanda da laikim demesi mümkün değil. Niye? Çünkü Müslümanın yaratıcısı olan Allah kesin hakimiyet sahibidir. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Bak yalan koskoca bir yalan.’’

Davutoğlu'nun laiklik anmasından sonra yine akıllara gelen Erdoğan'ın bu sözleri üzerine, Davutoğlu'na AKP cephesinden ve Erdoğan'dan nasıl bir tepki geleceği merak konusu oldu.

    :

    :

    :

    :

    "Davutoğlu'ndan ilginç 'laiklik' anması!" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ