Var olan ekonomik krize kar ivmesi

Nisan ayında bastıran kar, önce üreticiyi sonra hepimizi üzecek. 2 yıldır artan gıda fiyatları uçacak.
Bahar geldi derken kar bastırdı.. Türkiye’yi etkisi altına alan soğuk hava ve kar yağışı nedeniyle Marmara, Ege, Akdeniz’de çiçek açan meyve ağaçları zarar gördü.

Geçtiğimiz hafta Malatya’da kayısı ağaçları zarar görmüştü. Uzmanlar, sebze ve özellikle yaz meyvesi olan kayısı, kiraz, üzüm ve fındık fiyatlarının bu yıl da fahiş oranda artacağını söylüyor. 

"YENİ BİR ZAM TEHLİKESİ"

Son 2 yılda rekor düzeyde zamlanan sebze ve meyvede yine don tehlikesi ortaya çıktı. Nisan ortası bastıran soğuklar yine mutfak yangınını büyütecek. 

Yurdun genelinde bastıran yağışlar ve soğuyan hava, zaten yüksek olan gıda fiyatlarında yeni bir zam tehlikesi doğurdu.

Geçen yıl mart ayında yaşanan don olayı nedeniyle fındıktan kayısıya kadar birçok üründe rekor fiyat artışları yaşanmıştı.

Bu yıl ise nisan ortasında aniden düşen hava sıcaklığının daha kötü bir etki yaratmasından endişe ediliyor. Soğuk havanın fiyatlara etkisi de anında hissedilmeye başlandı. Son bir hafta içinde çeri domatesin hal fiyatı 7 liradan 12 liraya yükseldi.

Adana ve Hatay ovalarını su basmasından dolayı ise patatesin market fiyatı 5 liraya yaklaştı. Hal çıkış fiyatı ise 2.30’dan 3 liraya çıktı. Çiftçiler, yağan yağmur ve kara ek olarak don da olursa ürünlerin ciddi miktarda azalacağını söylüyor.

KRİTİK TARİH 15 NİSAN

Sel baskınlarından dolayı yurttaki tarlaların yüzde 50’si sular altında kalırken şimdiden yüksek miktarda ürün kaybından bahsediliyor.

Ancak sebze ve meyve üreticileri, kritik tarih olarak Nisan 15’i gösteriyor. Eğer önümüzdeki 5 günde don olayı gerçekleşirse sadece patates ve domates de değil tüm yazlık ürünlerde rekor ürün kaybı yaşanabileceği belirtiliyor.

Hatta don olayı yurdun geneline yayılır ve şiddetli olursa zam bir yana yazın yiyecek sebze-meyve bulmanın dahi zorlaşacağı söyleniyor. 

DON OLURSA YEMEYE MEYVE BULAMAYIZ

Yaza hazırlık için ekinlerin yeni dikildiğini söyleyen Tümeskom Başkan Yardımcısı Metin Er, şiddetli yağışlar dolayısıyla ekilmiş alanlarının yüzde 50’sinin su altında kaldığını belirtti.

Don olması halinde hiçbir ürünün kalmayacağını aktaran Er, “Yaz sebzesi, yaz meyvesi alır başını gider. Yüzde yüz artar. Arz talep meselesi bu. Aynı patates olayına döner.” ifadelerini kullandı.

MALATYA'DA KAYISILAR YİNE GİTTİ

Malatya’da 4 Nisan gecesi yaşanan don nedeniyle birçok kayısı ağacı zarar gördü. Yaşanan don hadisesi sonucunda 6 bin ağaç için hasar ihbarı yapıldı.

Bu olay geçen yıl yaşanan don olayını akıllara getirdi. Geçen yıl yine Malatya’da mahsulleri don vurmuştu. Kayısıların yüzde 95’i zarar görmüş ve kayısı fiyatları üç kat artış göstermişti. Gıda fiyatlarındaki durdurulamayan yükseliş Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın da gündemine girdi. Başçı, gıda fiyatları konusunda para politikasının haricinde başka önlemlerin de alınması gerekiğini vurguladı.



Kaynak: Gökmen Köse | Meydan gazetesi

    :

    :

    :

    :

    "Var olan ekonomik krize kar ivmesi" hakkında Tweetler

    DİĞER EKONOMİ HABERLERİ