Kömürün deposuna ithal kömür santrali

AKP hükümeti, Zonguldak-Bartın-Karabük bölgesine yurtdışından ithal edilecek kömürle çalışacak termik santral kurmaya hazırlanıyor.
AKP hükümeti, kömür deposu olarak bilinen Zonguldak-Bartın-Karabük bölgesine yurtdışından ithal edilecek kömürle çalışacak termik santral kurmaya hazırlanıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Alpler Enerji Liman Hizmetleri Madencilik A.Ş’nin Bartın’ın kıyı şeridindeki Beşköprü Köyü yakınlarına kurmak istediği ithal kömüre dayalı Zafer Termik Elektrik Santrali, Liman ve Kül Depolama Alanı Projesi’nin ÇED başvurusunu kabul etti.

8 Nisan 2015 tarihinde kabul edilen başvuruyla birlikte hem termik santral hem de liman yapımını öngören projenin ÇED süreci de başlamış oldu.

Ekonomik ömrü 49 yıl olarak öngörülen ve yaklaşık 2 milyar liraya mal olacak 1320 MW gücündeki santral için her yıl 4,5 milyon ton kömür yurt dışından gemilerle limana getirilecek, oradan da karadan santral sahasına taşınacak.

İthal enerjili santralin yapımında 2 bin, işletilmesi sırasında ise sadece 550 işçi çalışacak.



YERLİ MADENLER KAPANACAK

Türkiye’nin en zengin kömür yataklarının bulunduğu Zonguldak-Bartın-Karabük bölgesinde, yerli kömür yerine ithal kömüre dayalı termik santral kurulacak olması, bölge halkında büyük şaşkınlık yarattı.

Sadece Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait madenlerde çalışan yaklaşık 10 bin işçi bölgeden sürekli kömür çıkarıyor.

Aynı bölgede Hema Elektrik AŞ yerli kömürden iki adet termik santral kurmak için başvuru yapmış, halk doğal güzelliğin bozulacağı gerekçesiyle büyük tepki göstermişti.

Hema’nın başvuru incelemesi uzun süredir devam ederken ithal kömürle çalışacak yeni bir termik santrale kısa sürede izin verilmesi tepki çekti.

Projenin hayata geçirilmesi halinde bölgeye ithal kömür yağacağı, yerli madenlerin kapanıp yöre halkının işsiz kalacağı, üstelik de doğanın ciddi şekilde zarar göreceğinden endişe ediliyor.

DOĞAYI KATLET, İŞSİZ BIRAK!

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Çevre Bakanlığı’nın daha önce turizm bölgesi ilan ettiği yere şimdi termik santral kurulmasına izin vermesinin kabul edilemeyeceğini söyledi.

Termik santralin doğayı tahrip edeceğini, insanların sağlığını bozacağını ifade eden Yalçınkaya, “Türkiye’nin yeraltı zenginlikleri varken, kendi kömürümüzü ekonomiye kazandırmamışken ithal kömüre dayalı santral kurmak ihanettir.

Burada insanlar ekmeğini kömürden çıkarırken ithal kömür bu bölgedeki tüm insanları işsiz bırakır. İthal kömürle doğanın katledilmesini bu halk kabul edemez”
dedi.

Kaynak: Erdoğan SÜZER / Sözcü

    :

    :

    :

    :

    "Kömürün deposuna ithal kömür santrali" hakkında Tweetler

    DİĞER EKONOMİ HABERLERİ