Reza Zarrab’la 1.7 milyar eridi

Reza Zarrab’ın ABD’de tutuklanmasından sonra Halk Bankası hisselerinde başlayan satış dalgası dün de sürdü.
Salı günü Borsa İstanbul’da yüzde 8.70 düşen Halk Bankası hisseleri güne 10.48 liradan başladı. Zarrab’ın tutuklanması sürecinin bankaya da yansıyabileceği endişeleri ile artan satışlarla Halk Bankası hisseleri günü yüzde 4.29 kayıpla 10.05 liradan tamamladı. Banka hisselerinde iki günde yaşanan kayıp yüzde 12.9’u buldu.

Pazartesi günü 14 milyar 350 milyon lira olan Halk Bankası’nın piyasa değeri dün 12 milyar 562 milyon liraya geriledi. İki günde bankanın piyasa değeri 1 milyar 788 milyon lira eridi.

Örgütlü akaryakıt kaçakçılık suçlamasıyla yöneticileri hakkında iddianame hazırlanan Doğan Holding ve İş Bankası hisselerinde de kayıplar dikkat çekti. Doğan Holding hisseleri yüzde 3.57 kayıpla 0.54 liradan, İş Bankası hisseleri de yüzde 3.33 kayıpla 4.64 liradan kapandı.

DOLAR YÜKSEK SEYRETTİ

Merkez Bankası’nın bugün açıklayacağı faiz kararından önce risk almak istemeyen yatırımcıların hisse senetlerinden uzaklaşması Borsa İstanbul’da satışların artmasına neden oldu. Borsa İstanbul, güne yüzde 0.27 düşüşle 81.549 puandan başladı. Gün içinde 80.139 puana kadar gerileyen BIST 100 endeksi yüzde 1.69 kayıpla 80.383 puandan günü tamamladı. Belçika’nın başkenti Brüksel’deki bombalı saldırının etkisi ile riskten kaçan yatırımcıların dolar taleplerinin artması TL üzerinde baskı yarattı. Serbest dolar 2.8745 TL’den, Euro ise 3.2225 liradan güne başladı. ABD Merkez Bankası (FED) yetkililerinin yaptığı açıklamalar da piyasaları etkiledi. Chicago FED Başkanı Charles Evans, FED’in yumuşak, kademeli faiz artırımlarının rotasında kalmaya devam edeceğini söyledi.

Evans, “Projeksiyonlarıma göre bu yıl 2 faiz artırımı daha olacak” dedi. Evans’ın açıklamalarının da etkisi ile dolar günü 2.8720’den, Euro ise 3.2110 liradan tamamladı. Yurtdışı piyasalarda artan güvenlik endişeleri ile Euro’dan dolara dönüşün artması kurdaki dalgalanmada etkili oldu.

GRAM ALTIN 112 LİRAYA İNDİ

Brüksel saldırısından sonra küresel piyasalarda dolara olan talebin artması altın fiyatlarına da yansıdı. Uluslararası spot piyasalarda altının ons fiyatı 1.223 dolara kadar geriledi. Doların TL karşısında değer kazanmasına rağmen, Kapalıçarşı’da altın fiyatları yurtdışına bağlı olarak sert geriledi. Kapalıçarşı’da gram altın 112.80, çeyrek altın 186 liradan, Cumhuriyet Altını 755 liradan alıcı buldu.

PİYASALAR BAŞÇI'NIN FAİZ KARARINI BEKLİYOR

Erdem Başçı’nın son kez başkanlık yapacağı Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) bugün toplanıyor. Piyasalarda Merkez Bankası’nın faiz koridorunun üst bandında indirime gidebileceği yönünde beklentiler öne çıkıyor. Başkent kulislerinde ise Erdem Başçı’nın yerine atanacak isim tartışılıyor. Reuters’ın verdiği habere göre bazı hükümet üyeleri atamanın bir krize dönüşmemesi gerektiğine dikkat çekerek, Başçı’nın görev süresinin uzatılabileceğini dile getiriyor. Ancak, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı bu konuda ikna etmenin zor olduğu dile getiriliyor.

Bir hükümet yetkilisi “Erdoğan ve cumhurbaşkanlığındaki bazı yetkililer, özellikle faizlerin aşağı çekilmesini sağlayacak bir ismin Merkez Bankası Başkanı olmasından yana. Fakat piyasa şartları, dikkate alındığında her şey bıçak sırtı. Başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı arasında bir uzlaşma sağlanması şart. Ancak cumhurbaşkanlığı tarafının çok daha ısrarcı olma ihtimali yüksek” değrelendirmesini yaptı.

Kaynak: Recep Genel - sozcu.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "Reza Zarrab’la 1.7 milyar eridi" hakkında Tweetler

    DİĞER EKONOMİ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete