close

Doğalgaza yapılacak indirim elektrik faturasına eklenecek

Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin Ankara ve Tahran arasındaki doğalgaz fiyatı anlaşmazlığında Türkiye lehine karar verdiğini ve Türkiye'ye satılan doğalgaz fiyatının yüzde 13 ila 15'inin ceza olarak Ankara'ya ödeneceğini söyledi.
Bakan Albayrak’ın bu iyimser açıklamasının fiyatlara yansıması ise beklenmiyor. Bakan, daha önceki açıklamalarında enerji fiyatlarının bir süredir sübvanse edildiğini açıklamıştı. Yani BOTAŞ’ın fiyatlar indikçe alım yapması ve bu şekilde ortalamayı yakalaması destekleniyor,  bu da enerji şirketlerine daha pahalı mal satmasına neden oluyordu.

Doğalgazın Türkiye'nin elektrik üretiminde kullandığı kaynaklar arasında en yüksek paya sahip olmasını da es geçen Bakan Albayrak fiyatların vatandaşa yansıyacak şekilde ucuzlamasını öngörüyor.

YAPISAL BİR TAKIM TEDBİRLER

Bakan Albayrak’ın açıkladığı gibi doğalgazın fiyatında indirim olması demek kamu elektrik üretim şirketleri olan EÜAŞ’ın ya da toptan satış şirketi olan TETAŞ’ın zararlarının artırılması anlamına geliyor.  BU keşmekeş gösteriyor ki; yapısal bir takım tedbirler alınmadan, daha ucuza başka anlaşmalar yapılmadan veya elektrik üretiminde doğal gazdan daha hesaplı üretim yollarına geçilmeden indirim yapılması mümkün görünmüyor.  Böylece vatandaşın cebinden doğal gaz faturası ile alınmayan meblağ elektrik faturası ya da vergilerle yine vatandaşa fatura edilecek.

Kaynak:DHA

    :

    :

    :

    :

    "Doğalgaza yapılacak indirim elektrik faturasına eklenecek" hakkında Tweetler

    DİĞER EKONOMİ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete