AKP'nin ekonomi politikası: Tefecilik

Nakit sıkıntısı nedeniyle tefeciye giden vatandaş, 100 lira için kredi kartından 115-120 lira çektirmek zorunda kalıyor
AKP hükümetinin pembe tablolarla halkı kandırmaya çalıştığı ekonomide tefecilik yeniden hortladı. Ekonominin yavaşlamasıyla birlikte piyasanın durgunlaşıp nakit sıkıntısının artması üzerine halk çareyi tefecilerde aramaya başladı. Reel piyasada yapılan tespitlere göre, özellikle bazı kuyumcular son günlerde nakde sıkışmış işçi, memur, emekli, esnaf hatta öğrencilerin adeta uğrak yeri haline geldi.

Acil nakit paraya ihtiyacı olan vatandaşlar, aynı zamanda para satarak tefecilik yaptığı bilinen bazı kuyumculara gidip kredi kartını veriyor. Tefeci, yüzde 15-20 oranında bir komisyon karşılığında altın satmış gibi kredi kartından işlem yapıyor.

2 TL DEVLETE 3 TL BANKAYA

Örneğin 100 lira nakit paraya ihtiyaç duyan bir öğrenci tefecilik yaptığını öğrendiği kuyumcuya gidip kredi kartını uzatarak ihtiyacı olan nakit parayı söylüyor. Kuyumcu altın veya gümüş takı satmış gibi işlem yapıp kredi kartından 115 lira çekiyor ve öğrenciye 100 TL ile kredi kartını veriyor. Banka öğrencinin kredi kartına 115 lira borç, kuyumcuya da 115 lira alacak yazıyor. Öğrenci 115 lirayı 4 taksitte bankaya ödüyor. Kuyumcu ertesi gün bankaya gidip 115 lirayı istiyor. Banka örneğin 3 lira komisyonu kesip 112 lirayı ödüyor. Kuyumcu bu işlemden doğan yaklaşık 2 liralık KDV’yi devlete veriyor, kendisine de bu işlemden 10 TL net kâr kalıyor. Kuyumcu bir günde net yüzde 10 kazanç sağlıyor.

Kaynak: Erdoğan Süzer | Sözcü

    :

    :

    :

    :

    "AKP'nin ekonomi politikası: Tefecilik" hakkında Tweetler

    DİĞER EKONOMİ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete