MHP kurultayıyla ilgili merak edilen sorular

Yargıtay'ın kurultay kararını onamasının ardından MHP Genel Merkez'inin olağanüstü kongre mesajı kafaları karıştırdı.
Genel mekkezin bu hamlesi sonrasında merak edilenlerin hepsi haberimizde... İşte 10 soruda MHP Kurultayı...

1.KURULTAY YAPILACAK MI?

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi'in oy birliğiyle karar vermesinin ardından MHP kurultayı her hâlükârda yapılacak. 

2.MHP GENEL MERKEZİ NEDEN 'SEÇİMLİ' KURULTAY KARARI ALDI?

Yargıtay kararının ardından mahkeme süreçleri tamamlandığı ve kurultay kaçınılmaz hale geldiği için MHP Genel Merkezi bu kararı için harekete geçti. Aslında henüz kurultay kararı almış değil. MHP'yi bu duruma sokan tüzükten ötürü Bahçeli kurultay kararı alsa bile bunu parti MYK'sının onaylaması gerekiyor. Bahçeli kanadı, muhaliflerin tavrına göre yine bu sözünden dönebilir. Henüz resmen kurultay kararı almış değil.

3.MHP GENEL MERKEZİ BUNUNLA NEYİ HEDEFLİYOR?

Kurultayın olmaması için elinden geleni yapan MHP Genel Merkezi'nin üç hedefi olabilir. Birincisi, tüzük kurultayı yapılmadan yapılacak bir seçimli kurultay ile konuyu yeniden tartışmalı hale getirip mahkemeye taşımak. İkincisi, kurultay salonuna hakim olan kurultayı alır prensibinden yola çıkarak kongrede salona hakim olmak istiyor. Üçüncüsü, kurultayın yapılması sürecinde birlikte hareket eden 4 aday arasında fikir ayrılıklarını körükleyerek karmaşadan yararlanmak istiyor. Ayrıca, kurultay öncesi bazı adayları ihraç etmeyi hedefleyebilir.

4. MHP'Lİ ADAYLAR NE YAPACAK?

Mahkeme kararının uygulanması gerekiyor. Çağrı heyetinin öncülüğünde önce tüzük kurultayı sonrasında ise seçimli kurultayın yapılması gerekiyor. O nedenle MHP'li adaylar partiyi kurultaya götürecek çağrı heyetinin kararına uyacaklar. MHP genel merkezinin değil.

5. MHP'Lİ ADAYLAR NEDEN GENEL MERKEZİN KURULTANA DEĞİLDE ÇAĞRI HEYETİNİN KARARINA UYMAK ZORUNDALAR?

Çünkü MHP tüzüğüne göre olağanüstü kurultaylarda genel başkan seçimi olamaz. O nedenle çok sayıda delege imzasına rağmen konu mahkemelik oldu. Eğer tüzük kurultayı yapılıp olağanüstü kurultay kararı alınmaz doğrudan genel merkezin istediği gibi seçimli kurultaya gidilirse hem mahkeme kararı hem de tüzük çiğnenmiş olacak.

6. MHP GENEL MERKEZİ NEYE DAYANARAK KURULTAY KARARI ALABİLECEK?

Mahkeme çağrı heyetini kayyum olarak atayıp sadece kurultay yapma yetkisi verdi. Partiye kayyum atamadı. Parti faaliyetleri sürüyor. Yasal olarak parti faaliyetleri yürütüldüğü için genel başkan inisiyatifini kullanıp partiyi kurultaya götürebiliyor. Bahçeli bunu yaptı. Ancak yine son kararı partinin MYK'sı verecek. Bu sürede de genel merkez tavrını değiştirebilir.

7. KURULTAYDA ASIL MÜCADELE NEREDE YAŞANACAK?     

Kurultayda asıl mücadele divan seçiminde yaşanacak. Genel merkez kendi inisiyatifinde bir divan başkanlığı oluşması için uğraşacak. Bu divan kendisinden yana olursa gündem ve öneri kabul/red yetkisine sahip olacak. O nedenle kendisi mahkeme salonundan sonuç alamayınca, kurultay salonundan sonuç almak istiyor.

8. ADAYLARDAN BAZILARI İHRAÇ OLURSA NE OLACAK?

Adaylardan her hangi biri ihraç olursa, kongre günü delegelerin 20/1'inin imzasıyla öneri verilebilir. İhraç edilen adayın geri dönüşü sağlanabilir. Ancak bunun için divanın adaylar lehine şekillenmesi gerekiyor.

9. ORTA YOL NASIL OLACAK?

Çağrı heyeti önce tüzük ardından da seçimli kongre yapmak zorunda. Mahkeme bu şekilde heyeti görevlendirdi. MHP Genel Merkezi ile orta yolun sağlanması için iki yol var. Birincisi, Bahçeli'nin istifa etmesi halinde partinin seçimli olağanüstü kongre kararı almasıyla tüzük kongresine ihtiyacın ortadan kalkması. MHP'nin 26 Haziran ve 10 Temmuz olarak kiraladığı salondaki kongrenin çağrı heyeti organizasyonunda gerçekleşmesi. MHP Genel Merkezi'nin buna müsaade etmesi. İkinci yol ise, tüzük kongresinin yapılıp seçimli kongrenin önünün açılması. Ve yine belirlenen tarihlerde çağrı heyetinin öncülüğünde MHP genel merkezinin desteğiyle seçimli kongrenin gerçekleşmesi gerekir.

10. MHP'NİN GELECEĞİYLE OYNAYAN MAHKEME SÜREÇLERİ NE OLACAK?

Delegelerin imzasına rağmen mahkeme süreçleriyle kongreyi sürüncemede bırakan, engelleyen, müdahale eden sorumlular hakkında dava açılabilecek. Bunlar, 18. Hukuk Dairesi Başkanı Mustafa Aysal, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AKP İstanbul Milletvekili Hamza Dağ, Müsteşar Kenan İpek, Cumhurbaşkanlığı genel sekreteri Metin Kıratlı, Sivas Başsavcısı, Sivas Komisyon Başkanı, Gemerek ve Tosya hakimlerinin ayrı ayrı şikayet edilmeleri söz konusu olabilecek.

Kaynak: yenicaggazetesi.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "MHP kurultayıyla ilgili merak edilen sorular" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete