O sınava 'elektronik jüri' geliyor

Y​ükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın Doçentlik Sınav Yönetmeliği’ne göre, doçentlik sınavı için belirlenen jüriler, elektronik ortamda belirlenecek.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, 7 Şubat 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Doçentlik Sınav Yönetmeliği’ne ilişkin açıklama yaptı. YÖK’ten yapılan açıklamaya göre, yeni yönetmelikle gerekli altyapı oluşturulduktan sonra bütün adaylar doçentlik sınav başvurularını eserlerle birlikte elektronik ortamdan yapacak. 

ADAYA BİLDİRİLMEYECEK

Oluşturulan jürinin asıl ve yedek üyelerine, mensubu bulundukları üniversite rektörlüğü aracılığı ile bildirim yapılarak, tüm jüri üyelerinin raporları Üniversitelerarası Kurula ulaşıncaya kadar üyelerin isimleri ve raporları adaya bildirilmeyecek.

DOÇENTLİK SINAVINDA “ELEKTRONİK JÜRİ BELİRLEME SİSTEMİ”

Doçentlik sınavı jürileri alt komisyonlar tarafından, jüri üyesi olma kriterlerini taşıyan ilgili bilim alanlarındaki profesörler arasından manuel olarak seçilmekteydi. Kabul edilen yeni Doçentlik sınavı yönetmeliği ile jüri heyetini belirleyen alt komisyonlar kaldırıldı, “Elektronik Jüri Belirleme Sistemi” getirilerek doçent adaylarının sınavı için bilgisayar programıyla jüri belirlenmesi uygulamasına kısa süre içerisinde geçilecek.

BİLGİSAYAR OTOMATİK SEÇECEK

Geliştirilen bilgisayar programı sayesinde başvurusunun eksiksiz olduğu ve gerekli şekil şartları taşıdığı tespit edilen adayların her biri için, YÖKSİS veri tabanında bulunan profesörler arasında ilgili bilim alanda, jüri üyesi olma kriterlerini taşıyan 5 asıl 2 yedek üyeden oluşan jüri heyetini bilgisayar otomatik seçecek. Doçentlik sınav jürisini oluşturan asıl ve yedek üyeler, adayın akademik çalışmalarının her birini değerlendirerek hazırladıkları ayrıntılı ve gerekçeli kişisel raporlarını Üniversitelerarası Kurula elektronik imzayla gönderecek.

RAPORLAR TAMAMLANMADAN BİLGİ ALINAMAYACAK

Şikayet konusu olan adayların jüri üyelerini önceden bilip onlarla iletişime geçmelerinin yarattığı sorunlar da bundan sonra söz konusu olmayacak. Başvurular elektronik ortamda yapılacağından, adayların jüri üyelerine eserlerini posta yoluyla göndermeleri söz konusu olmayacak, jüri raporları gelinceye kadar adaylar jüri üyelerinin kimler olduğunu bilmeyecekler. Böylece değerlendirme daha güvenli ve gizli olarak yapılacak. Adaylar daha önceden jüri üyeleri raporlarının tamamı gelmeden, Üniversitelerarası Kurula gönderilen mevcut raporların sonuçlarını öğrenebilmekte, bu ise suistimal şikayetlerine konu oluyordu.


JÜRİ ETKİLENEMEYECEK(MİŞ)?

Yeni getirilen sistemle son rapor gelmeden raporların açılması ve adaylara bildirilmesi yasaklanmış olup, son rapor gelip, tümü açıldıktan sonra adaylar raporlar hakkında bilgi sahibi olabilecek. Dolayısıyla, olası jürileri etkilemeye yönelik çabaların olduğu iddialarının önüne geçilmeye çalışıldı.

SÖZLÜ SINAVDA BAŞARISIZ OLAN ADAYLAR İÇİN YENİ DÜZENLEME

Doçentlik sınavı için başvuran adaylardan sözlü sınavda başarısız olan adaylar tekrar hemen sınava başvurabiliyorlardı. Yayımlanan yeni yönetmelikte ise; eser incelemesinde başarılı olmasına rağmen birinci, ikinci veya üçüncü sözlü sınavda başarısız olan veya başarısız sayılan aday, hemen bir sonraki döneme başvuramayacak, her defasında en erken izleyen ikinci dönemde sözlü sınav için yeniden başvurabilecek.

ETİK İHLALLERE KARŞI YENİ ÖNLEMLER ALINDI

Doçentlik sınavı sürecinde ortaya çıkan intihal ve diğer etik ihlallerle ilgili olarak sürecin işletilmesinde bugüne kadar yaşanan sorunları ortadan kaldıracak yeni mekanizmalar getirilecek. Önceden etik ihlallerle ilgili süreçler çok uzun sürüyordu. Etik ihlallerle ilgili süreç hızlandırılarak daha objektif ve belirli süreler içerisinde sonuçlandırılmasıyla ilgili düzenlemeler getirildi.

BAŞVURUSU GEÇERSİZ SAYILACAK

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı bünyesinde yapılacak incelemede, etik ihlalde bulunduğuna karar verilen aday, doçentlik sınavı başvurusunda başarısız sayılacak. Bu adaylar, ihlalin ağırlığına göre 1 (bir) yıldan 5 (beş) yıla kadar doçentlik başvurusunda bulunamayacak. Adayın idari, cezai ve hukuki sorumluluğuna ilişkin hükümler saklı kalacak. Etik ihlalde bulunduğuna karar verilen adayın, bağlı olduğu yükseköğretim kurumuna veya bağlı bulunduğu diğer kamu kurumuna aday hakkında gerekli disiplin işlemlerinin ve diğer idari işlemlerin başlatılması amacıyla da bilgi verilecek.

    :

    :

    :

    :

    "O sınava 'elektronik jüri' geliyor" hakkında Tweetler

    DİĞER EĞİTİM HABERLERİ