close

İsmi rüşvet skandalına karışan başbakan istifa etti

Güney Kore Başbakanı Lee Wan-koo'nun, isminin karıştığı rüşvet skandalı nedeniyle istifa ettiği bildirildi.
İsmi rüşvet skandalına karışan Güney Kore Başbakanı Lee Wan-koo bugün istifa etti. Bir ay önce "rüşvete karşı savaş açalım" çağrısını yapan Başbakan Lee Wan-koo’nun da isminin de rüşvete karışması ülkeyi ayağa kaldırmıştı.


İki ay önce göreve gelen Başbakan hakkında parlamento tarafından soruşturma başlatılmış, Demokrasi için Yeni Siyasi Birlik (NDAP) ana muhalefet partisi lideri Moon Jae-in, başbakanı istifaya çağırmıştı. Kendisine yönelik suçlamaları kabul etmeyen Lee Wan-koo baskılara daha fazla dayanamayarak görevinden ayrıldı. 

'BAŞBAKANIN ACISINI HİSSEDİYORUM'

Güney Amerika resmi ziyaretini sürdüren  Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin istifa haberini duyması üzerine, “Başbakanın acısını hissediyorum” dediği belirtiliyor.

İsminin anılmasını istemeyen bir hükümet yetkilisi, Devlet Başkanı Park’ın, önümüzdeki hafta ülkeye dönmesinin ardından, Başbakan Lee Wan-koo’nun istifasını büyük ihtimalle kabul edeceğini söyledi.
Öte yandan Parlamentonun bugünkü kabine toplantısına Başbakan Lee Wan-koo’nun yerine, Başbakan Yardımcısı Choi Kyung-hwan’ın başkanlık edeceği bildirildi.

İNTİHARDAN SONRA LİSTE ÇIKMIŞTI

Başbakan Lee Wan-koo’nun içinde olduğu  hükümette önemli görevlerde bulunan ve hala görevini sürdüren iktidardaki Saenuri Partisi'ne mensup 8 üst düzey siyasetçinin değişik dönemlerde bir iş adamından rüşvet aldığı iddia ediliyor.  

Rüşvet skandalı, devlet projeleriyle ilişkisi olan Keangnam Enterprises şirketinin başkanı Sung Wan-jong’un geçen hafta perşembe günü intihar etmesinin ardından daha alevlendi. İntihar olayının ardından Başbakan Lee'nin de ismi ve aldığı rüşvet miktarının bulunduğu bir liste ortaya çıkmıştı. 

Başbakan Lee Wan-koo’nun intihar eden iş adamından 30 milyon Won (27 bin dolar) rüşvet aldığı iddia ediliyor. 

Kaynak: Radikal

    :

    :

    :

    :

    "İsmi rüşvet skandalına karışan başbakan istifa etti" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ