BM'den flaş Türk askeri açıklaması

BM, Türkiye ve Irak'tan konuyu karşılıklı diyalog yoluyla çözmelerini istedi. BM Genel Sekreter Yardımcılarından Jenca'nın, Türkiye'nin Irak'taki askeri varlığına ilişkin BM Güvenlik Konseyi'ne sunum yapacağı bildirildi.
BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan  Haq, Türk askerinin Irak'ta eğitim için bulunması ve Irak'ın tepkisine ilişkin  sorunun, iki ülke arasında diyalogla halledilmesini istediklerini söyledi.

Haq, basın brifinginde gazetecilerin, "Irak'tan size Musul'daki Türk  askeri varlığı konusunda bir şikayet geldi mi?" sorusu üzerine, "BM Genel  Sekreterliği, Kuzey Irak ve özellikle Musul yakınlarındaki Türk askeri varlığı  konusunda BM Güvenlik Konseyi'ne sunum yapacak. Bölgede BM varlığının güvenlik  nedeniyle sınırlı olmasına karşın bu konuda mümkün olduğunca bulgu toplandı"  dedi.

Türk ve Irak taraflarının tansiyonu düşürmek için birbirleriyle en üst  düzeyde irtibat halinde olduklarının bilindiğini vurgulayan Haq, "BM, iki tarafı  da bu konuyu karşılıklı yapıcı diyalog yoluyla çözmeleri için teşvik eder" diye  konuştu.

Haq, AA'nın sorusu üzerine de BM Güvenlik Konseyi'ne konu hakkında  Genel Sekreter Yardımcılarından Miroslav Jenca'nın sunum yapacağını, sunumun  bugün olmasını beklediklerini söyledi.

BMGK'da TSİ 22.00'de Rusya'nın talebi üzerine Türkiye'nin Irak ve  Suriye'deki faaliyetlerine ilişkin kapalı toplantı olacağı belirtilmişti.  Jenca'nın sunumunun da bu toplantıda gerçekleşebileceği ifade edildi.

Peşmergenin eğitimi için 2,5 yıldır Musul yakınlarında bulunan Türk  birliği 4 Aralık'ta nöbet değişimi gerçekleştirmiş, 150 askerle birlikte yaklaşık  25 tank da bölgeye intikal etmişti.

Bunun üzerine Irak Başbakanı Haydar İbadi, olayı "egemenliğin ihlali  ve iyi komşuluk ilişkisi prensiplerine aykırı" olarak nitelendirmişti. İbadi'nin  ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "Irak, bu güçlerin 48 saat içerisinde  çekilmemesi halinde Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) müracaat dahil,  mevcut tüm seçeneklere başvurma hakkına sahiptir" ifadesine yer verilmişti.

    :

    :

    :

    :

    "BM'den flaş Türk askeri açıklaması" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete