Günün Videosu

Türk turizmine büyük darbe!

Rusya ile yaşanan uçak krizinden olumsuz etkilenen Türk turizmini, bu kez İstanbul Sultanahmet Meydanı'ndaki canlı bomba saldırısı vurdu.
Dünyanın önde gelen bazı kruvaziyer firmaları, yaz aylarında İstanbul, İzmir ve Aydın’ın Kuşadası ilçesine yapacakları seferleri iptal etti.

Daha önce Kuşadası ve İstanbul’u tur programlarından çıkardığını duyuran Celebrity Cruises ve Disney Cruise Line’den sonra şimdi de Norwegian, Costa, Ochiana Region Seven Seas ve Crystal’in de bu iki destinasyonu rotasından çıkardığı öğrenildi. Her iki şehre ayrı ayrı yapılması planlanan 75 kruvaziyer turu iptal edilirken MSC şirketi de İzmir’e planladığı 36 seferinin hepsini iptal etti.

Her biri 2 bin ile 3 bin 500 yolcu ve mürettebat kapasiteli gemilerin iptalleri turizmcileri, turizm şehirlerini ve geçimini bu sektörden sağlayan esnafı da endişelendirdi.

Her yıl Kuşadası Limanı’na 75 seferde yaklaşık 200 bin turist getirmesi beklenen gemilerin, başka limanlara yöneldiği belirtildi. Rezervasyon iptalleri yüzünden sıkıntılı günler geçiren sektör, bu sebeple büyük sıkıntıya girdi. Bazı gemilerin Kuşadası yerine Rodos, İstanbul yerine ise Atina limanlarına demirleme kararı aldığı öğrenildi. Geçen sezon 550 gemiyle 700 bine yakın turistin geldiği Kuşadası Limanı’nda, bu yıl için 1 milyon turist hedeflenirken kriz ve terör olayları yüzünden, geçen yılların gerisinde kalınacağı tahmin ediliyor.

GEREKÇE ‘CAN GÜVENLİĞİ

’Dünyanın önde gelen kruvaziyer gemileriyle ABD’nin en lüks yolcu gemisi Crystal Symphony’nin sahibi Crystal Cruises’ten önceki gün yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’deki terör olayları sebebiyle yolcuların can güvenliğinin gözönüne alındığı belirtildi. Açıklamada, “Misafirlerimizin güvende olması ve bu konuda kuşku yaşamamaları en önemli önceliğimiz. Bu konuda risk alamayız” denildi.

Yeni iptaller olabileceğini belirten Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Kuşadası Yürütme Kurulu Başkanı Fahrettin Çiçek, “İstanbul’daki bombadan sonra kruvaziyer şirketlerine gelen iptallerin, bu rota değişikliğinde katkısı büyük. Türk turizmi, oldukça sıkıntılı bir döneme girdi. En azından böyle kalacağını umut etmekten başka yapacak bir şey yok. Mevcut iptallerden geriye dönüş pek mümkün görünmüyor. Henüz karar vermeyen kruvaziyer şirketleri ise önümüzdeki günlerde Türkiye’ye gelerek güvenlikle ilgili gözlemlerde bulunacak, yetkililerle konuştuktan sonra kararlarını verecek” dedi.

CİDDİ BİR KRİZ VAR

Geçten ay Kuşadası’nda düzenlenen, “2016′da Turizmde Bizi Neler Bekliyor?” konulu panelde, Türkiye ve özelde Kuşadası turizmi için kötü bir sezon beklendiği belirtilmişti. Ortadoğu, Rusya krizi ve terör olaylarının Türk turizmini olumsuz etkilediğinin belirtildiği panelde konuşan Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, “Türk turizminin üzerinde kara bulutlar dolaşıyor. Bu, ucuza geçiştirilebilecek bir kaos değil. Önümüzde sisli puslu değil, bayağı kara bulutlu bir turizm sezonu var. Bugün görünen o. Öyle çok ucuza geçiştirilebilecek kaos yaşamıyoruz. Kuşadası, turizmdeki bilinirliğini zaman içerisinde yitirdi. Bunda hepimizin katkısı, ben de dahil var. Bugün bütün bunların dışında, ciddi bir kriz var. Turizmde neler yapmamız gerektiğini, aklıselimle oturup konuşmamız lazım. Evet, panik yapmayalım ama çok da hafife alınabilecek durumda değiliz” açıklamasını yapmıştı.

Kuşadası Otelciler ve Yatırımcılar Derneği (KODER) Başkanı Tacettin Özden de aynı panelde, “Strese girmememiz, panik yapmamamız lazım. Önümüzde belirsiz bir turizm süreci var. Önümüzde birçok belirsizlik var ancak bugün alacağımız kararlar, altını imzalayacağımız şeyler bizim geleceğimizi ipotek altına almasın. Bizim mutlak suretle destinasyonu ön plana çıkarmamız lazım” demişti.

Kaynak: sozcu.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "Türk turizmine büyük darbe!" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete