Sokağa çıkma yasakları savaş hali uygulaması

Nusaybin ve Silvan’daki hak ihlallerine ilişkin raporunu açıklayan İHD’ye göre güvenlik gerekçesiyle ilan edilen yasaklar aslında savaş hali uygulaması. Raporun ardından Cizre’de de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) Silvan ve Nusaybin raporu derneğin İstanbul Şubesi’nde açıklandı. Heyette yer alan Zeynep Ceren Boztoprak, güvenlik gerekçesiyle zincirleme şekilde sokağa çıkma yasakları ilan edildiğini belirterek, açıklanan yasakların aslında savaş hali uygulaması olduğuna tanıklık ettiklerini söyledi.

Silvan’ın sokağa çıkma yasağı ilan edilen 3 mahallesinde 3-14 Kasım tarihlerinde inceleme yaptıklarını belirten Boztoprak, kolluk kuvvetlerinin zırhlı araçlar desteğinde operasyonlar yaptıklarını vurguladı. Birçok evin bu sırada kullanılamaz hale geldiğini belirten Boztoprak, keskin nişancıların yurttaşlara ateş ettiğini birçok evin ateşe verildiğini pek çoğunun da kullanılamaz hale getirildiğini anlattı.

YAŞAM HAKKI İHLALİ

Silvan’da yapılan uygulamalarla en başta yurttaşların yaşam haklarının ihlal edildiğini söyleyen Boztoprak şöyle devam etti: “Suya, elektriğe ve gıdaya erişimleri engellendi. Sağlık ocakları ve hastanelere erişim engellenerek sağlık hakları ihlal edildi. Yine sokağa çıkma yasağı ilan edilen bölgelerle sınırlı kalınmayarak tüm ilçede GSM operatörlerinin baz istasyonları devre dışı bırakılarak, insanların haberleşme hakları engellendi. Bu haliyle devlet, taraf olduğu Cenevre Sözleşmesi’ni ihlal etmiş, taraf olduğu tüm uluslararası insan hakları sözleşmelerine, evrensel hukuk ilkelerine ve iç hukuka aykırı hareket etmiştir.”

NUSAYBİN'DE ABLUKA VAR

Nusaybin raporu ile ilgili ise Zeynep Ceren Boztoprak, “Nusaybin, asker ve polis ile abluka altında. Can kaybı 8’i bulurken çok sayıda kişi yaralı. Yaşam hakkı, seyahat özgürlüğü, ifade özgürlüğü, halkın anlatımı dikkate alındığında manzara güvenlikten çok bir cezalandırma operasyonunu andırıyor” diye konuştu.

Olaylar nedeniyle bölgede çok yoğun bir göç olduğunu dile getiren Boztoprak, durum tespiti olarak yaptığı değerlendirmede bölgede ölçüsüz şiddetin korunduğu, cezasızlık prensibiyle cesaretlendirildiği ve hatta teşvik edildiği izlenimi uyandırdığını da sözlerine ekledi.

Kaynak: birgun.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "Sokağa çıkma yasakları savaş hali uygulaması" hakkında Tweetler

    DİĞER ASAYİŞ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete