Teşekkür Vakti

9 Haziran 2015 - 6:30
Seçimlere dair siyasi yorumlarımı biraz erteleyeyim. Vakit, teşekkür etme vaktidir.
 
Hani, koalisyon pazarlıkları öncesinde peşrev atan liderlerden duyuyoruz ya “bu seçimin kazananı Türkiye olmuştur,” diye... İşte bu seçimlerin kazananı sahiden Türkiye oldu.
 
Siyasi oyunları, komplo teorilerini, manipülasyonları bir kenara bırakalım ve seçim gecesinden zaferle çıktığımız gerçeğiyle gülümseyelim.
 
***
 
Bu yurdun insanları mecliste kimin olduğuyla çok da ilgilenmez. Siyasetçisine güvenmeyen bir seçmen kitlesinden de farklı bir iletişim beklenmez. HDP’nin %13’lük oranla barajı aşması, aritmetiği değiştirmekten çok daha büyük bir yaraya ilaç oluyor.
 
Kürt halkının “Türkler bize düşman değilmiş,” tümcesini kurabilmesinden daha hayırlı bir sonuç olabilir mi? Böylesine bir travma barışmasını, bu kadar doğal bir duygusal tortu temizliğini başka nasıl yapabilirdik?
 
Kürtleri düşman bilenler için de benzer bir tümcenin dillenmesi yakındır. Kapı bir kez aralandı mı öç dağılır, intikam diner.
 
***
 
Bırakalım 45 günü, yarın seçim olsa ve bu kez HDP garabet barajın altında kalsa bile artık “yukarıdaki” hesapların ötesinde bir sağduyuya sahip olduğumuzu biliyor olacağız.
 
Bu sağduyusundan vazgeçmeyen, durdurmayı başarabilen, sustuğu kadar konuşabilen, algı yönetimi taktiklerinin işlemediği bu halka teşekkür etmemiz gerek.
 
***
 
Kırk sene sonra ilk kez sosyal demokrasi %38’lik oy oranı görüyor. Yalnızca HDP’de değil, CHP’de de emanet oylar var. AP, DP, DYP, ANAP seçmenlerinin bu seçimde CHP’ye oy verdiğini unutmayalım. Sağduyulu seçmenin sosyal demokrasiye “emanet ettiği” oylar, saraydaki bir Muhteremden değil, yüreklerimizdeki tortulardan temizlenme vizesidir.
 
***
 
Bu seçimin tek kaybedeni olduğuna inanıyorum. Kendince ulusalcı düşünceye mensup olup ulusunun selameti için tek adım atamamış; korkuyla kanaat önderliğine bürünmüş; öcü savuşturmayı mezhep edinmiş; çok sevdiği ulusuna “koyun” muamelesi yapmakta meleke kesbetmiş; yazarı çizeriyle sürekli savunma hattında geviş getirmiş zihniyet kaybetti.
 
Teşekkür vaktidir. Oy veren, sağduyusunu dinleyen, oylara sahip çıkmaya üşenmeyen, bu seçimde oy hırsızlığı yapmayan; böylece büyük bir kucaklaşma imkânının tohumlarını atabilen herkese yürekten teşekkür etme vaktidir. Var olun!

    :

    :

    :

    :

    "Teşekkür Vakti" hakkında Tweetler
    YAZARIN DİĞER YAZILARI
    https://twitter.com/KarsiGazete