Kanser yapan ilaç Türkiye'de serbest!

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, Türkiye’de yaygın olarak kullanılan tarım ilacının kansere yol açtığını açıkladı.
Türkiye’de de yaygın olarak kullanılan tarım ilacı Glyphosate’nin (Glifosat) kansere yol açtığı kesinleşti. Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı çalışan Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), Glifosat’ın kansere neden olduğunu açıkladı.

İlaç özellikle, zeytin ve diğer meyve ağaçlarının altına, domates ve biber gibi sebzelere otları öldürmek için atılıyor. IARC raporunu değerlendiren Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya, “Türkiye tarımında da yaygın olarak kullanılan bu ot öldürücü ilaç, egzama, soluma sorunları, kan basıncı artışı, alerjik reaksiyonlar, tavşanlarda sperm sayısının azalması, farelerde DNA bozulmalarına yol açmaktadır.

İhraç edilen domates, biber gibi gıda maddelerinin ‘zehirli’ oldukları gerekçesiyle bir çok ülkeden geri çevrilmesinin kanıtı, bu ilacın yasaklanmış olmasıdır”
dedi.

Aydın’da kanserdeki artışa dikkat çeken Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Metin Aydın da, “Türkiye’de hastalık kaynaklı ölümlerde dolaşım sistemi, kanser ve solunum sistemi hastalıkları geliyor.

Bu üç hastalığa bağlı ölümlerin hepsi ilimizde Türkiye ortalamasından daha fazla. Son üç yılda Türkiye’de ölümler yüzde 21, Aydın’da yüzde 30 artmıştır.

2013’de Türkiye’de 206, Aydın’da ise 159 kişiden biri kanserden ölmüştür. Tarım merkezi Germencik’te 148, İncirliova’da ise 150 kişiden biri kanserden ölmüştür”
dedi.

Kaynak: Mete Kızık / Cumhuriyet

    :

    :

    :

    :

    "Kanser yapan ilaç Türkiye'de serbest!" hakkında Tweetler

    DİĞER SAĞLIK HABERLERİ