İşte kolesterol düşmanı olan 10 sağlıklı besin

Kolesterol yüksekliği ve ilaç kullanımı ile ilgili tartışmalar her geçen gün alevlenirken, bazı hastalarda ilaç kullanımına karşı direnç oluştuğu görülüyor.
Kolesterol yüksekliği günümüzde en önemli sağlık sorunları arasında. Dünyada ve ülkemizde ölüm nedenleri arasında başı çeken kalp hastalıkları için hazırlayıcı faktörlerin de başında geliyor.

Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut ilacın yanı sırakolesterolü düşürmede bazı besinlerin de katkı sağlayacağını belirtiyor.

1- KETEN TOHUMU FAYDALI AMA DİKKAT!

Ko­les­te­rol te­da­vi­sin­de en sık kul­la­nı­lan bit­ki­ler­den bi­ri. İki ay bo­yun­ca gün­lük 1 ye­mek ka­şı­ğı öğü­tül­müş ke­ten to­hu­mu tü­ke­ti­mi ko­les­te­rol de­ğer­le­rin­de dü­şüş sağ­lı­yor.

Ay­rı­ca ki­lo ver­me ve ba­ğır­sak ha­re­ket­le­ri­nin dü­ze­ne gir­me­si­ne de kat­kı­sı var. An­cak dik­kat! Te­da­vi amaç­lı ke­ten to­hu­mu kul­la­nı­mı ile il­gi­li öne­ri­len sü­re 2-3 ay ara­sı. Ay­rı­ca ös­tro­jen ben­ze­ri et­ki gös­te­re­bil­di­ğin­den özel­lik­le me­me ve yu­mur­ta­lık kan­se­rin­de ve ha­mi­le­lik­te öne­ril­mi­yor.

2- GÜNDE 2-3 FİNCAN ALIÇ ÇAYI

Tam bir kalp da­mar dos­tu olan alıç C vi­ta­mi­ni açı­sın­dan da zen­gin bir bit­ki. Özel­lik­le kö­tü ko­les­te­rol dü­ze­yin­de 2 ay­lık bir te­da­vi son­ra­sı düş­me sağ­lı­yor. Gün­lük 2-3 fin­can alıç ça­yı ko­les­te­rol se­vi­ye­si­ni dü­şür­me­de kat­kı sağ­lı­yor.

3- ADAÇAYINI DOZUNDA İÇİN

Mide ve bağırsak dostu adaçayı kolesterolü de düşürüyor. Günlük 2 fincan içmek yeterli. Ekstra olarak da piyasada bulanan bazı adaçayı türlerinin yüksek miktarda kullanılmasının ise karaciğerde yan etki oluşturabileceği unutulmamalı.

4- YULAF VE ARPAYA YER AÇIN

Lif açısından yoğun olan yulaf ve arpadan günlük 30-40 gr tüketmek hemkolesterolü düşürüyor hem de bağırsak tembelliğine engel oluyor.

5- GÜNDE 5-7 GR. BİTTER ÇİKOLATA

Çikolata yiyerek de kolesterolü düşürebileceğinizi biliyor muydunuz? Ancak dikkat etmeniz gereken 2 nokta var: Birincisi çikolatanın bitter olması ve tercihen kakao oranının yüzde 70’in üzerinde olması ikincisi, günlük
5-7 gr. tüketilmesi.

6- ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ İLE TANIŞIN

Yaşlanmayı geciktiren ve antioksidan özelliği olan üzüm çekirdeği ile kolesteroldüzeylerini düşürmek mümkün. Günlük önerilen miktar 150-300 mg olsa da doğal yoldan tüketim yapmak isteyenlerin de günlük bir avuç çekirdekli kuru üzüm ya da bir porsiyon çekirdekli taze üzüm tüketmesi yeterli.

7- BİR AVUÇ CEVİZ VE BADEM

Bitkisel Omega 3 açısından zengin olan ceviz ve badem günlük taze olarak tüketildiğinde kolesterol düzeylerinde düşüş sağlıyor. Günlük önerilen miktar 30 gram.

8- 1-2 ÇAY KAŞIĞI KİŞNİŞ

Aşotu olarak bilinen ve et yemeklerini tatlandıran bu baharattan günlük 1-2 çay kaşığı kullanılması ile kolesterol seviyelerinde azalma oluyor.

Kişniş otunun bilinen yan tesiri ise tansiyon düşürücü özelliği nedeniyle fazla tüketilmesi halinde baş dönmesi ve unutkanlığa neden olması.

9- HAFTADA İKİ GÜN BALIK TÜKETİN

Kolesterol düşürücü etkisi en çok bilinen besinlerden biri balık yağı. Günlük 500-1000 mg tüketilmesi ile kolesterol değerlerini dengeliyor. Omega 3’den en zengin balıklar ise somon ve ton balığı.

10- BİR SU BARDAĞI KEFİR

Kemikleri güçlendirip, vücudu hastalıklara karşı korumanın yanında düzenli tüketildiğinde kolesterol değerlerinde düşüş sağlar. Günlük miktar bir su bardağı.

DİKKAT!

Doç. Dr. Ah­met Ka­ra­bu­lut şu nok­ta­la­ra dik­kat çek­ti:

”Bu öne­ri­len be­sin­ler gün­lük bir­lik­te tü­ke­ti­le­bi­li­yor. An­cak ba­zı­la­rı­nın et­ki­si ben­zer ol­du­ğun­dan ter­cih bi­ri­sin­den ya­na kul­la­nıl­ma­lı.

Ör­ne­ğin alıç ça­yı ya da ada­ça­yın­dan bi­ri se­çil­me­si ge­re­ki­yor. Ay­rı­ca bu be­sinleri tü­ke­tir­ken ko­les­te­rol ilaç­la­rı ke­sil­me­me­li. Dok­to­ru­nu­zun tav­si­ye­si ol­ma­dan ko­les­te­rol ila­cı­nı kes­mek ya da doz de­ği­şik­li­ği yap­mak cid­di risk­le­re ne­den ola­bi­li­yor.

Kaynak: Serda Kıvılcım / Bugün gazetesi

    :

    :

    :

    :

    "İşte kolesterol düşmanı olan 10 sağlıklı besin" hakkında Tweetler

    DİĞER SAĞLIK HABERLERİ