Yandaş derneklere Meclis kıyağı

Son 10 yılda TBMM bütçesinden “STK’lerin güçlendirilmesi ve kamu yararına hizmetlerin desteklenmesi” adı altında aktarılan milyonlarca liranın çok önemli bir bölümü yandaş ve hemşehri derneklerine gitti
Meclis bütçesinden son 10 yılda “STK’lerin güçlendirilmesi ve kamu yararına hizmetlerin desteklenmesi” adı altında aktarılan milyonlarca liranın önemli bir bölümü yandaş ve TBMM Başkanlarının seçim bölgelerindeki derneklere gitti.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, parlamento faaliyetleriyle ilgili çalışma yapmadığı halde TBMM bütçesinden yardım alan STK’leri soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi. TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın imzasını taşıyan yanıtta, son 10 yılda STK’lere yapılan yardımlar kalem kalem sıralandı.

TBMM’den 10 yıllık süreçte yapılan yardımlarda aslan payını, aralarında Türkiye Yazarlar Birliği, Stratejik Düşünce ve Araştırma Vakfı, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) gibi yandaş STK’ler alırken, bu süreçte görev yapan AKP’li TBMM başkanlarının her birinin seçim bölgelerindeki dernek ve vakıflara da bol keseden kaynak aktardıkları da dikkati çekti.

Ödeme emri belgelerinin yasal saklama süresi 10 yıl olduğundan 2004 yılından önceki veriler listede yer almadı.

BAŞKANLARDAN KOLLAMA

Bülent Arınç’ın TBMM Başkanlığı yaptığı döneme denk düşen 2004-2007 yıllarında yapılan yardımlarda memleketi Manisa’daki STK’lere yapılanlar öne çıktı. Ardından 2007-2009 yılları arasındaki Köksal Toptan döneminde de paranın ağırlıklı olarak memleketi Zonguldak ile Bartın ve Karadeniz Ereğli’deki derneklere gittiği dikkati çekti. Karabüklü Mehmet Ali Şahin’in TBMM Başkanlığı yaptığı 2009-2011, Cemil Çiçek’in TBMM Başkanlığı yaptığı 2011-2015 yılları arasında da yine yandaş ve hemşehri dernekler kollandı.

HANGİ DERNEKLER?

Arınç döneminde Salihli Zihinsel Engelliler Derneği, Turgutlu Köyleri Kalkındırma Derneği, Manisa Huzurlu Yaşamı Destekleme Derneği, Manisa Yuntdağlılar Derneği, Manisalılar Mesir ve Dayanışma Derneği’nin de aralarında bulunduğu hemşehri derneklerine Meclis bütçesinden “yardım” adı altında para aktarıldı.

2007-2009 döneminde TBMM Başkanlığı yapan Köksal Toptan da kendi hemşehrilerine öncelik verdi. Zonguldak Milletvekili olan Toptan’ın döneminde de listede Karadeniz Ereğli Fiziksel Engelliler Derneği, Zonguldak Diyabetliler Derneği, Karadeniz Ereğli Verem Savaş Derneği’nin de aralarında bulunduğu hemşehri dernekleri yer aldı.

2009-2011 yıllarında Karabüklü Mehmet Ali Şahin’in TBMM Başkanlığı döneminde de Karabük Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, İmanlar Köy Geliştirme ve Yardımlaşma Derneği, Safranbolu Sağlık Gönüllüleri Derneği, Ankara’daki Eskipazarlılar Kültür Derneği gibi dernekler yardımda öncelik aldı.

Memleketi Yozgat, seçim bölgesi ise Ankara olan Cemil Çiçek’in TBMM Başkanlığını yürüttüğü 2011-2015 döneminde ise bu iki ildeki dernek ve vakıflar öne çıktı.

Yozgat’ta bulunan Bozok Üniversitesi Vakfı, Nallıhan Turizm Gönüllüleri Derneği, Çamlıdere Köyleri Daşanışma BirliğiGölbaşı Yunus Elre Cami yaptırma Derneği, İstanbul Yozgatlılar Federasyonu, Karaşar Kültür Yardımlaşma Derneği, Bayırbucak Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği listenin dikkati çeken STK’leri oldu.

Kaynak: Birgün / Sebahat Karakoyun

    :

    :

    :

    :

    "Yandaş derneklere Meclis kıyağı" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete