Demirtaş: İkinci turda kimseye destek yok

HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Demirtaş, Kürt seçmenin ikinci turda blok halde Erdoğan'a oy vereceği senaryosunu değerlendirdi. Demirtaş, "İkinci tura kalmazsak hiçbir adaya seçmenimizi yönlendirmeyeceğiz." dedi.
HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, seçimde hedefinin her bölgeden özellikle kadınlardan ve gençlerden oy almak olduğunu söyledi. "2015'te anamuhalefete, 2019'da iktidara talibiz" diyen Demirtaş, kendi adaylığının da 'Kürtlerin Türkiye'de bir arada yaşama isteğinin göstergesi olduğunu' düşünüyor.

Türkiye'nin Başkanlık sistemine değil. karar alırken STK'lar, kadın ve çevre örgütleriyle birlikte karar alan bir cumhurbaşkanı ve 'cumhur meclisleri'ne ihtiyacı olan Demirtaş, Hürriyet gazetesinden Cansu Çamlıbel'in sorularını yanıtladı. Demirtaş son dönemde sık sık dile getirilen "Kürt seçmenin ikinci turda blok halde Recep Tayyip Erdoğan 'a oy vereceği" iddiası üzerine şöyle dedi:

‘Evet, Demirtaş gibi güçlü bir ismi aday gösterdiler ama eğer kendisi ikinci tura kalamazsa zaten Kürtler bir blok halinde Erdoğan’a oy verecekler’ şeklindeki yaygın kanaat karşısında ne dersiniz?

Evet bunu ben de okuyorum, izliyorum. Seçmenin blok halinde hareket edeceğinin ne Tayyip Bey, ne de Ekmeleddin Bey açısından bir garantisi yok. Birinci turda da, ikinci turda da herkesi şaşırtan sonuçlar çıkabilir. Bence insanlar sandığa giderken blok halinde hareket etmek yerine, biraz daha gelecek kaygılarıyla ve cumhurbaşkanı seçmekle aslında yeni sistemin oluşumuna katkı sunduğunu hissederek doğru tercihlerde bulunacak.

İkinci turda siz olmazsanız HDP kesinlikle kimseyi işaret etmeyecek mi?

Hayır asla. Eğer ki düşük bir ihtimal, ama biz ikinci tura kalamazsak hiçbir aday için asla çalışmayacağız, hiçbir adaya seçmenimizi yönlendirmeyeceğiz. Bu, açık net biçimde ilan ettiğimiz ilkesel bir tutumdur.

Boykot söz konusu olur mu?

"İkinci tura kalamazsak bu boykot mu olur başka şey mi olur ancak o ihtimal ortaya çıktığında değerlendirebiliriz. Bugünden bunu değerlendirmenin hiçbir anlamı yok.

Kürtlerin ikinci turda kime oy vereceklerinin garantisi yok dediniz. Peki Ekmeleddin Bey profilindeki birisi de Kürtlerden oy alabilir diyebiliyor musunuz? Benim bunu değerlendirmem doğru olmaz, çünkü ben de adaylardan biriyim. Aday olmasaydım kesinlikle bu konudaki düşüncelerimi açık açık ifade ederdim. Fakat ne söylesem bir aday olarak sübjektif bir değerlendirme yapmış olacağım. Barış politikasının siyasette ve halkta bir karşılığı olduğunu düşünüyorsa insanlar o zaman her zaman daha fazla barış siyaseti yapsın. En çok barış için biz uğraşacağız mesajını versin. Tayyip Erdoğan’dan daha ciddi bir barış politikası ortaya koymak zorundadır. Barışı destekleyecek insanların kim doğru bir barış politikası sürdürürse ilgi göstereceğini düşünüyorum." diyerek cevap verdi. (EDE)




    :

    :

    :

    :

    "Demirtaş: İkinci turda kimseye destek yok" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ