CHP’den ortak tepki

CHP İzmir’de, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın laiklikle ilgili sözlerini, bir hafta süreyle her gece ışıkları yakıp söndürerek ve 5 Mayıs’ta İzmir Körfezi’nde Laiklik zinciri oluşturarak protesto edecek
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman’ın ‘laiklik ilkesinin Anayasa’dan çıkarılması konusunda yaptığı açıklamalara yönelik tepkiler dinmiyor. CHP Genel Merkezi, bu tepkisini 81 ildeki tüm örgütlerine gönderdiği ortak metinde kamuoyuyla paylaştı. CHP İzmir İl Örgütü, Genel Merkez tarafından gönderilen o bildiriyi Karşıyaka’daki Kent Restoran’da düzenlediği basın toplantısıyla paylaştı. İl Başkanı Alaattin Yüksel’in okuduğu bildiride, laikliğin önemine vurgu yapıldı. Başkan Yüksel; “TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın laiklik ilkesinin anayasadan çıkartılması gerektiği yönündeki ifadesi yalnızca kendi görüşleri değil, AKP’nin demokrasiye, eşitliğe ve bir arada yaşama kültürüne nasıl baktığının göstergesidir. Bu sözlerle hedef, bu ülkede yaşayan bütün vatandaşların hak ve özgürlüklerine müdahale, yaşama biçimlerine baskı girişimidir. Laiklik ilkesi yalnızca din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması, bu yolla din ve vicdan özgürlüğünün sağlanması değildir” dedi.

DERHAL İSTİFA ETMELİ

Hemen her konuda herkesi kendisine hasım yapmaya hazır bir Cumhurbaşkanı var, diyen CHP’li Başkan şöyle konuştu: “Anayasanın değişmez, değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek maddesi olan laiklik ilkesini kaldırmaya yönelik her teşebbüs, milli egemenliği kaldırmaya ve anayasayı zorla ilga etmeye yönelik bir suç girişimidir. Laiklik ilkesiyle kendi kaderini eline alan milletimiz egemenlik yetkisini anayasada belirtilen kurallar çerçevesinde kullanır. Laiklik ilkesini ortadan kaldırmaya yönelik her çaba aynı zamanda birlik ve bütünlüğümüzü yok etmeye yönelik bölücü bir girişimdir. CHP kurucu değerlerimizi, milli egemenliğin, demokrasinin, toplumsal barışın, insan eşitliğinin ve Türkiye’nin temeli olan laiklik ilkesini koruma iradesine sahiptir. Laiklik imgesinin yok edilmesine ya da laiklik ilkesinin sulandırılmasına asla müsaade etmeyeceğiz. İsmail Kahraman yaptığı açıklamalarla milli egemenliğin, demokrasinin ve cumhuriyet değerlerinin sembolü olan TBMM’ni temsil etme yeteneğini kaybetti. Görevi bir an önce bırakmalı ve istifa etmelidir” dedi. Toplantıya katılan CHP Genel Sekreteri, İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır ise, şunları dile getirdi: “Laikliğe dil uzatanların yasa karşısında hesap vermesi gerekiyor. Kahraman, laikliği ayaklar altına alan bir açıklama yaptı. Meclis başkanı artık o makama yakışmıyor, kendi rızası ile o makamı terk etmeli. Kendi rızası ile o makamı terk etmediği halde halkımız demokratik haklarını kullanarak o makamdan alaşağı etmesini bilir.”

LAİKLİK İÇİN IŞIK SÖNDÜRME EYLEMİ

CHP İzmir İl Örgütü, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın ‘dindar Anayasa’ çıkışına yapacağı çeşitli eylemlerle tepki gösterecek. İlk eylem dün akşam saat 21.00’de ışıkların yakıp söndürme şeklinde gerçekleşti. Bu eylem önümüzdeki hafta Pazar gününe kadar devam edecek. Yüksel, 1 dakika süre boyunca açılıp kapatılacak olan ışık eylemini gerçekleştirmeye davet etti. Bu eylemin ardından 5 Mayıs’ta İzmir körfezin tamamında laiklik zinciri oluşturulacak. Eylemlerin finali ise 15 Mayıs’ta yapılacak olan piknikle birlikte son bulacak. 

Kaynak: Umut KARAKOYUN

    :

    :

    :

    :

    "CHP’den ortak tepki" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete