​Davutoğlu istifaya zorlanabilir!

Pelikan dosyası, AKP'deki Erdoğan-Davutoğlu çekişmesinin ardından kopacak fırtınayı ortaya koydu.
Erdoğan ve Davutoğlu uzlaşamazsa Davutoğlu istifaya zorlanabilir. ‘Damat Ferit’ benzetmesinden çekinen Erdoğan’ın Albayrak’ın yerine Yıldırım’ı tercih edebileceği konuşuluyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun MKYK darbesiyle teşkilatları atama yetkisinin elinden alınmasından sonra ‘pelikan dosyası’ndaki iddiaların ortaya atılması, büyük bir fırtınanın habercisi olarak nitelendiriliyor. Parti kulislerinde, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Davutoğlu uzlaşabilir ya da kavga daha da büyüyebilir.

Eğer uzlaşma olmazsa Davutoğlu’nu istifaya zorlayan hamleler gelebilir” beklentisi dile getiriliyor. Bir genel başkan değişiminin gündeme gelmesi durumunda ise Berat Albayrak seçeneği konuşulsa da Erdoğan’ın “Damat Ferit” benzetmelerinin partiye zarar vereceği kaygısıyla tercihini Binali Yıldırım’dan yana kullanacağı konuşuluyor. Parti kulislerinde, şu değerlendirmeler yapılıyor:

AMAÇ ERDOĞAN'A YANAŞMAK

Partide bir süredir ne Davutoğlu’nun ne de Erdoğan’ın ekibinde yer alamayıp arafta kalanlar var. Son gelişmelerden sonra partide büyük bir fırtına kopacağını düşünerek saf belirlemeye çalışıyor olabilirler. Davutoğlu’nun kalıcı olmayacağını düşünerek Erdoğan’ın ekibinde yer almak için Saray’a şirin görünmek istiyorlar.

KILIÇLAR ÇEKİLMELİ

Erdoğan ve Davutoğlu arasındaki kriz büyük. Ama henüz kılıçlar çekilmedi. Davutoğlu, bugüne kadar her krizde geri adım attı ve kriz bu şekilde çözülmüş gibi göründü. Ancak Davutoğlu, geri adım atmış gözükse de Erdoğan’ın onayını almadan ya da emrivaki yaparak aldığı kararları uygulamaya çalıştı. Erdoğan, Davutoğlu’nun bu tavrında ısrarcı olursa durumu sürdürülebilir görmüyor.

YARIŞ İSTENMİYOR

Bundan sonra Erdoğan ve Davutoğlu açısından iki seçenek var. Ya uzlaşacaklar ya da bir lider değişimi gündeme gelecek. Erdoğan, kongrede birden fazla adayın çıkmasını ve bir yarışı istemez. Bu durumda Davutoğlu’nun kendi isteğiyle genel başkanlıktan ayrılması kalıyor. Erdoğan, eğer değişime karar verirse Davutoğlu’nu istifaya zorlayan adımlar gelebilir.

DAMAT FERİT KAYGISI

Genel başkan değişimi durumunda ilk aday Binali Yıldırım. Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Ancak genel başkan olmak isteyen birçok isim var. Erdoğan, genel başkan seçimini yaparken “Yıldırım Akbulut” benzeri bir hükümet olmaması için tercihini Yıldırım yerine Davutoğlu’ndan yana kullandı. Erdoğan, bu kez “Damat Ferit” benzetmeleri yapılacağı, bunun da partiye zarar vereceği kaygısıyla Yıldırım’ı tercih edebilir.

Davutoğlu ne yapar: Davutoğlu, istifa etmek yerine Erdoğan’la uzlaşmanın ve Saray’ı kızdırmadan istediği şeyleri yapmanın yolunu arayabilir.

Kaynak: Emine Kaplan / Cumhuriyet Gazetesi

    :

    :

    :

    :

    "​Davutoğlu istifaya zorlanabilir!" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete