CHP'den 'ilk 4 madde' vurgusu

Anayasa Mutabakat Komisyonu’nun ilk toplantısında partiler düşüncelerini dile getirdi.
Toplantıda CHP adına Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan söz aldı.

Önemli bir çalışmanın başlangıcında olduklarını kaydeden Tezcan, “Çalışmaya doğru başlarsak doğru sonuca ulaşırız. Başlangıçta yanlış yerden ve yanlış noktadan yürümeye başlarsak sonuçta çok verimli ve yararlı bir sonuç elde edemeyiz” dedi.

Yeni anayasa konusunu “darbe hukukundan arınma” süreci olarak gördüklerini kaydeden Tezcan, “Bu süreci basit bir anayasa yapım süreci olarak, bu komisyonu anayasa yapım sürecinde oluşturulmuş uzlaşma komisyonu olarak değil köklü bir darbe hukuku ile hesaplaşma süreci doğru bir ifade ile darbe hukukundan arınma süreci olarak görüyoruz” diye konuştu.

Kendilerinin anayasa konusuna yaklaşırken, eş zamanlı olarak bir çalışama önerdiklerini belirten Tezcan, “Komisyon, anayasanın ilgili bölümlerini ele alırken, kompartıman usulü ile çalışmalıdır diye düşünüyoruz. Bu çerçevede belirli bir alanı düzenlerken, onun alt mevzuatını da birlikte ele alacak ve darbe hukukunun tamamını mevzuatımızdan çıkarak bir çalışmayı yürütmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

"BASIN HÜRDÜR SANSÜR EDİLEMEZ"

Yeni anayasaya, “basın hürdür sansür edilemez” dışında başka bir madde yazamayacaklarını belirten Tezcan, “Ama bu hükme rağmen basın özgürlüğü kapsamında sıkıntılar yaşadığımızı biliyoruz. Şimdi böyle bir tablo içerisinde anayasa neyi yazarsanız yazın, basın özgürlüğünü güvence altına alan alt mevzuatı oluşturmadığımız sürece, özgürlük ve demokrasi iklimini ortadan kaldıran bir siyaset iklimini yerleştiremeyiz” dedi.

İLK DÖRT MADDE

Tezcan, “Anayasanın ilk 3 maddesinde ifade edilen ve 4’üncü madde de güvence alan ilk 4 maddenin kurucu iradeyi ifade ettiğini ve bu süreçte tartışma konusu yapılmaması konusunda hassasiyetimizi paylaşmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Tezcan, başkanlık sistemi konusundaki tartışmalara ilişkin ise partisinin görüşünü, “Başkanlık rejimi tartışmasının gölgesinde ya da başkanlık kampanyasının yan kol faaliyeti pozisyonuna düşürülmemesi gerektiği konusunda hassasiyetimizi paylaşmak istiyoruz” ifadeleriyle dile getirdi.

    :

    :

    :

    :

    "CHP'den 'ilk 4 madde' vurgusu" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete