Binali Yıldırım'dan beton yol itirafı!

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’dan “beton yol” itirafı geldi.
Yıldırım, bugüne kadar yapılan beton yollarda “bozulmalar olduğunu’’ ve bozulma nedeninin de, kullanılan malzemeden kaynaklandığını açıkladı. Üstü kapalı biçimde ‘’Malzemeden çalındığını’’ ima etti. Yıldırım, bundan sonra yapılacak beton yollara için, “Beton Yol Şartnamesi” hazırlanacağını da bildirdi.

Türkiye’de bugüne kadar, deneme amaçlı 8.5 kilometre beton yol yapıldı. Afyon-İsçehisar arasında 2 kilometre, Hasdal-Kemerburgaz arasında 3.5 kilometre, Ordu-Ulubey arasında 1 kilometre, Karamürsel’de de 2 kilometre beton yol yapıldı.

BETON YOL BOZUK ÇIKTI

MHP milletvekili Erhan Usta’nın soru önergesini yanıtlayan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, beton yolla ilgili yapılan incelemelerle ilgili şu bilgiyi verdi:

“Yapılan deneme kesimlerinin performanslarının tespiti için yollar gözlem altına alınmış, yoldaki bozulmalar, ilerleme hızları gibi hususlar tespit edilmiştir. Yapılan incelemelere göre, beton yollara genellikle orta-iyi seviyede hizmet vermekte olup, yol kesimine, yol kesitine ve uygulama şekillerine bağlı olarak beton yollarda yer yer bozulmaların ortaya çıktığı görülmüştür. Bu durum beton yolların performansının yapımda kullanılan malzemelerden, derz dizaynı açılmasına, kayma demirlerinin yerleştirilmesinden betonun perdahlanıp kür edilmesine, kullanılan makinelerden hava şartlarına kadar tüm işlemlerde çok büyük hassasiyet ve ince işçilik gerektirdiğini göstermektedir. Bu kesimlerle ilgili bakım ve onarım faaliyetleri hususlar ayrıca değerlendirilmektedir.”

Yıldırım, çalışmalarda elde edilen bilgi ve tecrübeler çerçevesinde, daha uzun ömürlü beton yolların yapılması amacıyla üniversite, kamu ve özel sektör işbirliği Ar-Ge projeleri gerçekleştireceklerini vurguladı. Ayrıca, “Ülkemizde beton yollar projelendirme konularında Beton Yol Şartnamesi hazırlanacaktır” dedi.

Kaynak: Ali Ekber Ertürk - sozcu.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "Binali Yıldırım'dan beton yol itirafı!" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete