AKP’nin koalisyon rengi belli oldu

AKP’nin, parti içinde koalisyon çalışmalarına yönelik hazırladığı raporlarda "erken seçim" çıktı.
AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu koalisyon turlarına önümüzdeki hafta başlıyor. Parti içerisindeki “tutum” raporları da hazırlandı.

Kulislerden sızan bilgilere göre AKP tabanı ne CHP’yi ne de MHP’yi istiyor.  CHP ile koalisyon yapılması durumunda kendi seçmeninin küsebileceği ancak bu koalisyondan Türkiye’nin kazançlı çıkabileceği tespitinin yer aldığı raporda, MHP ile kurulacak bir koalisyon hükümetinin ise soluklu olmayacağı vurgusu yapıldı.

ANKA’nın edindiği bilgilere göre; AKP’de, olası koalisyon ortakları CHP ile MHP için kurulan komisyonlar çalışmalarını tamamladı. Raporlar AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sunuldu. Komisyon raporlarına göre, AKP ne CHP ile ne de MHP ile koalisyon kurabiliyor.

CHP GÜVEN VERMİYOR

Edinilen bilgiye göre CHP ile ilgili komisyon raporunda şu detaylar ön plana çıktı:

“CHP güven vermiyor. Olası AKP-CHP koalisyonu en fazla bir yıl sürer. CHP kendisinin koalisyon ortağı olduğunu hiçe sayarak en sert muhalefeti yapar. AKP CHP ile koalisyon kurarsa seçmeni küstürürüz. CHP’nin seçim beyannamesi AKP’nin ekonomi hedefleri ile uyuşmuyor.”

Rapora göre, AKP, seçmene “Kiminle neden koalisyon kurulmalı?” sorusunu yöneltti. Bu araştırmadan çıkan sonuçlara göre ne AKP ve CHP seçmenleri AKP-CHP koalisyonuna sıcak bakmıyor. Koalisyona onay veren seçmenin oranı yüzde 25’te kaldı.

AKP TABANI TABAN “MHP” DİYOR

AKP, MHP ile kurulabilecek bir koalisyonun da artılarını eksileri araştırdı. Parti, hem MHP seçmenine hem de AKP seçmenine “MHP-AKP koalisyonu” hakkında görüşünü sordu. Sonuçlar rapora şöyle yansıdı:

“Her iki partinin seçmeni de ortaklık istiyor. Bu oran yüzde 55- 60 arasında. Taban MHP ile koalisyondan yana ancak, MHP’nin geçmişte  yaptığı koalisyon ortaklıklarının  istikrasızlıkla sonuçlandığı, ortaklıkları MHP’nin bozduğu veriler ortada. Partide birlik ve bütünlük var, lider otoritesi yüksek. Ancak, koalisyonlar konusunda geçmişte çok fazla başarısı yok.“

ÜÇ TUR GÖRÜŞME, 30 GÜN SÜRECEK

Başbakan Davutoğlu’nun koalisyon çalışmaları ile ilgili takvim de netleşti. Görüşmeler üç turda tamamlanacak. Görüşmelerde bayramdan önce ilk turun tamamlanması bekleniyor. AKP görüşmelerin ilk turu için “niyet okuma”, ikinci tur için “prensipler”, üçüncü tur için ise “sonuç” nitelemelerinde bulunuyor.

Birinci tur görüşmelerinin ardından AKP’de müzakere komisyonu oluşacak. Bu komisyon Davutoğlu’nun bilgisi dahilinde partiler arası görüşmeleri yürütecek. CHP ve MHP’ye ayrı ayrı üç turda da gidilecek. HDP’ye ise üçüncü turda gidilmeyecek. Bu çalışmaların yaklaşık bir ay sürmesi bekleniyor.

Bütün bu değerlendirme sonuçlarına göre AKP’nin hem “tabanı” hem de “tavanı” CHP ya da MHP ile olabilecek koalisyonların güven vermeyeceğini belirtirken, parti içerisinde “erken seçimin” sesleri yükseliyor.

Kaynak: Sözcü

    :

    :

    :

    :

    "AKP’nin koalisyon rengi belli oldu" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete