Erişim engelinden kurtulmanın yolları

“Twitter miwitter hepsini kazıyacağız” sözünün uygulaması 'Yeni Türkiye' kapsamında yeniden yaşanıyor.
ÖZEL SANAL AĞ'LAR(Virtual Private Network-VPN)

VPN, internet kullanıcılarına sanal ortamda ‘anonim’ kalma şansı sunuyor hem de yasakları aşmayı sağlıyor. Özel sanal ağların kurulu olduğu bilgisayarlar, interneti yurt dışındaki başka bir ağdan alıyor. Bu sayede internet bu ülkedeki tek bir IP adres üzerinden sağlanıyor ve yurt içindeki engellemelerle, hükümet tarafından takip edilme sistemi devre dışı bırakılıyor.

Ücretli ve ücretsiz birçok VPN servisi dünya genelinde yasakları aşmak için en popüler ve en güvenilir yöntem.

Bilgileri şifreleyen ve başkalarının eline geçmesine izin vermeyen sanal ağlarda en güvenilir olanları bulmak önemli. 2014 yılının en güvenilir VPN servislerinin listesine buradan ulaşabilirsiniz.

TOR BROWSER

TOR Browser, kendi özel ağındaki kullanıcılar arasında sanal tüneller kullanıp bilgiyi parçalar halinde şifreliyor. Bu tarayıcıyı kullanan bir bilgisayar, gitmek istediği web sitesine rastgele seçtiği bağlantı noktaları üzerinden şifreli bir şekilde gidiyor.

Bu sayede hem engellenen web sitesine erişim sağlanıyor hem de takibi zor bir hale getiriyor. TOR Ağı’nı bir geçiş alanı olarak kullanan TOR tarayıcısı, takibi zorlaştırmakla beraber her zaman tek başına bir çözüm olmayabilir.

SOCKS PROXY

Socks proxy bağlanılan hedef bilgisini tüneller aracılığıyla gizleyip yurtdışındaki başka bir sunucuya ulaşılmasını sağlıyor. Bu sayede trafik bilgileri, yer bilgisi ve taşınan bilgiler sadece yurtdışına ulaşan bir tünelden geçer ve takibi zorlaşıyor.

Bağlantıların tünelden geçiş boyunca şifreleniyor olması ve ulaşılmak istenen siteye diğer sunucu üzerinden gidilmesi hem engellemeleri aşıyor hem de anonimlik sağlıyor.

EKLENTİLER

İnternette kimlik gizleme ve takibi zorlaştıracak birçok eklenti de özgür internet için çözüm olabilir.

Google Chrome ve Mozilla Firefox tarayacılarına kurulan HTTPS Everywhere eklentisi şifresiz ve güvensiz bağlantıları otomatik olarak şifreli hale getiriyor.

Firefox’taki Dephormation eklentisi, Türkiye’de Telekom’un site trafiğini elde ettiği Phorm yazılımını devre dışı bırakıp fişlenmeyi zorlaştırıyor.

Disconnect.me ve DoNotTrackMe gibi eklentiler internetteki çerezler (cookies) nedeniyle takibinizi zor hale getiriyor.

Secret Agent eklentisi web sitelerine daha önce bırakmış olduğunuz izleri siliyor. Önbelleğe ve izlere dayalı takibi zorlaştıran eklenti VPN kullanımıyla birlikte daha da etkili olabiliyor.

Google Chrome’da UProxy eklentisi ise internet erişimini Amerika’daki başka bilgisayarlar üzerinden sağlayarak engellemeleri aşmaya yardımcı oluyor.

MOBİL ARAÇLAR

Sadece bilgisayarlar üzerinden değil, akıllı telefonlar üzerinden de gizliliğe önem veren internet kullanıcıları iOS ve Android üzerinden ChatSecure uygulamasıyla anlık mesajlaşma bilgilerini koruyabilir.

Akıllı telefonlardan internette gezinmek isteyenler ise Orbot, Orweb, Onion Browser gibi takibi zorlaştıracak tarayıcıları tercih ediyorlar.

Kaynak: Burak Şahin / diken.com.tr 

    :

    :

    :

    :

    "Erişim engelinden kurtulmanın yolları" hakkında Tweetler

    DİĞER MEDYA HABERLERİ