Galatalı'nın eseri molozlar arasında

Türk seramik sanatçısı merhum Attila Galatalı’nın 1980 yılında Adalet Bakanlığı binasına yaptığı eserlerin binayla birlikte yıkıldığı ortaya çıktı
Dünyaca ünlü Türk seramik sanatçısı merhum Attila Galatalı’ya ait paha biçilemez seramiklerin 2012 yılında Adalet Bakanlığı binasının yıkımıyla birlikte yok edildiği ortaya çıktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Galatalı’nın 1980 yılında yaptığı binanın yemek salonu ve lokalindeki paha biçilemeyen seramik panoların yıkım molozlorıyla birlikte hafriyat sahasına döküldüğünü açıkladı.


ANA ESER TESPİT EDİLEMEDİ

Milliyet Gazetesi’nden Sertaç Koç’un haberine göre dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a, binanın yıkılacağı ve bina duvarlarında merhum sanatçı Attila Galatalı’ya ait paha biçilemeyen seramik panoların olduğu bilgisi verilmişti. Bu bilgi üzerine Temmuz 2012’de Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, binadaki söz konusu eserlerin tespit edilmesi için çalışma başlattı, görevli bir uzman binadaki eserlerin nasıl taşınacağı konusunda incelemeler yapmak üzere binaya gitti. Yapılan incelemelerin ardından Eylül 2012’de, uzmanlardan oluşturulan bir komisyon fuaye bölümündeki seramik panoyu koruma altına aldı. Ancak binaya ana eser olarak yapılan yemek salonundaki devasa ölçülerdeki seramik pano için herhangi bir koruma önlemi  alınmadı.

Bu arada binanın yıkımı Temmuz 2012’de uzmanların raporunu beklemeden başladı. Yıkımı gerçekleşen binada araştırma yapan GSGM uzmanları, girişteki fuaye bölümünde bulunan seramik panoyu zarar görmemiş olarak buldu. Ancak,binanın yemek salonuna ‘ana eser’ olarak yapılan yaklaşık 22 metre uzunluğunda ve 1.50 metre genişliğindeki figürlerden oluşan ve binanın lokal bölümünde bulunan beş metre uzunluğundaki, iki buçuk metre genişliğindeki seramik panolar tespit edilemedi.

    :

    :

    :

    :

    "Galatalı'nın eseri molozlar arasında" hakkında Tweetler

    DİĞER KÜLTÜR & SANAT HABERLERİ