​Milletin parasıyla AKP'nin sesi oldular

Milletin parasıyla, AKP’nin sesi olan TRT’nin yıllık geliri 1 milyar 501 milyon lira...
Elektrik faturalarından 662 milyon lira, bandrolden ise 545 milyon 919 bin 698 lira TRT’ye aktarıldı. TRT Genel Müdürlüğü’nün 2012 yılı hesapları Meclis KİT Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildi.

Muhalefet, kurumun sadece AKP’ye çalıştığını belirterek, TRT yönetimini topa tuttu. CHP Adana milletvekili Turgay Develi, “14 kirli yılın hesabını arkadan gelenler soracaktır” dedi. Eski AKP’li Bakan Ertuğrul Günay ise, “TRT geçmişte örnekti, şimdi kötü örnek” diyerek eleştirdi.

1.2 MİLYAR VATANDAŞTAN

Sayıştay’ın hazırladığı rapora göre TRT’nin 2012’deki toplam geliri 1 milyar 501 milyon TL. En önemli gelir kaynağı ise vatandaş. Elektrik faturalarından TRT için 2012’de 662 milyon 205 bin 273 TL kesildi. Yine bandrol gelirlerinden TRT’ye 545 milyon 919 bin 698 TL aktarıldı. Kurumun reklam ve ilan geliri ise sadece 91 milyon 232 bin TL oldu.

PARA DIŞ YAPIMA GİTTİ

Kurumun giderlerinin en önemli bölümünü ise dışarıya yaptırılan yapımlara ödediği para oluşturdu.TRT’nin 2012 yılında kurum dışına yaptırdığı program ve hizmetlere ödediği para 655 milyon 339 bin TL. Yaklaşık 7 bin kişinin çalıştığı kurumda, personel ücret ve giderleri 431 milyon 786 TL oldu. TRT’nin 2012 yılı toplam gideri 1 milyar 242 milyon olarak gerçekleşti.

TEK KİŞİ ANLAYIŞI

Muhalefet milletvekilleri kamu yayını yapan ve gelirini vatandaşın ödediği paradan elde eden kurumun, sadece AKP ve Erdoğan’a hizmet ettiğini savundu. CHP’li Ali Sarıbaş, “Herkesi kucaklayan yayınlar yerine tek bir anlayış hakim” dedi.

HESABINI SORARIZ

CHP Milletvekili Haydar Akar, TRT’nin hükümetin yayın organı haline getirilmesinin doğru olmadığını söyledi. Halkın verdiği paraları hatırlatan Akar, “Vatandaş size bir siyasi partinin organizasyonu gibi çalışmanız için destek vermiyor. Tehdit olarak algılamayın. İktidara geldiğimizde bunun hesabını sorarız. Herkese eşit mesafede kalmalısınız” dedi.

KİRLİ 14 YILIN HESABI SORULUR

AKP’lilerin iktidardan düşmeyecek gibi hareket etmesini eleştiren CHP Mİlletvekili Turgay Develi, “Milattan Önce 4. Yüzyılda düşünür ‘Başlayan her şey biter’ diyor. Gideceksiniz. Arkadan gelen iktidar 14 kirli yılın hesabını soracaktır“ diye konuştu.

TRT KÖTÜ ÖRNEK

AKP’den istifa eden eski Kültür Bakanı, İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay ise, 15 ayrı kanalı olmasına rağmen reklam gelirlerinin sadece yüzde 5’inin TRT’ye verildiğini hatırlattı ve “Kârı, zararı önemsemiyorum. Kaliteli yayın önemli. TRT eskiden örnekti, şimdi kötü örnek” dedi.

AMACIMIZ KÂR DEĞİL

3 ay önce göreve gelen TRT Genel Müdürü Şenol Göka, kurumla ilgili eleştirilerin büyük bölümüne katıldığını ancak kâr amaçlı yayın yapamayacaklarını söyledi. “Reytingi ölçü alsak halk TRT önünde miting yapar” diyen Göka, elektrik-bandrol gelirlerinin Türkiye’nin bulduğu akılcı bir çözüm olduğunu söyledi. BBC ile TRT’yi karşılaştıran Göka’nın “9 kanalları var, 25 bin kişiyle çalışıyorlar” sözlerine Ertuğrul Günay, “Etnikliğiniz aynı mı?” diye karşılık verdi.

Kaynak: Veli Toprak/Sözcü Gazetesi

    :

    :

    :

    :

    "​Milletin parasıyla AKP'nin sesi oldular" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ