Lastiği patlamış ülke...

Türkiye'nin yöneticileri daha dünyada yaşanan olayları anlamaya çalışırken ekonomisiyle dünyaya yön veren ülkeler çoktan atı alıp Üsküdar’ı geçmişti…
Elif KAYA | ANALİZ | KARŞI GAZETE

12 yıl önce krizlerden belini doğrultamayan Türkiye, AKP’ye büyük ümitler bağlamış ekonomide dünyanın sayılı ülkeleri arasına gireceğine inanmış, inanmak istemiş ve yetki vermişti.

Batık bankalar belinde kambur borç gırtlakta ve aydınlık günler hiç gelmeyecek gibiydi. Ülkenin durumunu kendi menfaatlerine yön vermede ustaca kullanan Erdoğan direksiyona geçti.

AKP NEREDEN NEREYE GELDİ

12 yıllık AKP hükümetini bu günlere taşıyan en önemli etken 2001 krizinde bankalar kaynaklı yaşanan kriz olmuştu. TMSF 20’den fazla bankaya el koymuş işin içinden çıkamaz hale gelmişti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu 1999 yılında bankacılık sektörünün düzenlenmesi ve denetlenmesindeki parçalı yapının ortadan kaldırılması ve sektöre ilişkin tek bağımsız denetleyici ve düzenleyici kurum olarak kurulması kararlaştırılmıştı.

BDDK TAM BİR ÖZERKLİK ABİDESİYDİ

Kurum, görev ve yetkileri kendi sorumluğunu altında bağımsız olarak yerine getirirdi. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi kurumun kararlarını etkilemek amacıyla emir ve talimat veremezdi. (bknz: www.bddk.org.tr/kurumbilgiler)

TMSF ÇOK BAŞARILIYDI AMA…

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun mevduat sigortası sistemi mevduatın korunmasına ilişkin günümüze kadar oluşturulan kurumların en gelişmişiydi.

Sistem mevduat sahibi, mevduatı kabul eden banka ve mevduatı sigorta altına alan kurum arasında işlemekte ve yaptırım gücünü ise ülke mevzuatına dayalı hukuk kurallarından almaktaydı.

1990'lı yıllarda başlayan ve 2003'e kadar devam eden kriz ortamında, 25 banka sistem dışına çıktı. Bunlardan 5'i doğrudan tasfiye sürecine sokuldu, banka lisansları ellerinden alındı. 20 tanesi ise TMSF' ye devredildi.

AKP göreve geldiği ilk yıllarda sağlam ekonomi politikalarını hayata geçirmek için kurumların başına işi en iyi yapacaklarını düşündükleri isimleri getirmişti.

Dönemin Başbakanı Erdoğan, ‘bağımsız çalışın ama yeter ki ekonomiyi düzeltin’ diyerek desteklediği bürokratlara kurtarıcı gözüyle bakıyordu.

TMSF’NİN NEREDEYSE İŞİ KALMAMIŞTI

2001’de yaşanan kriz o kadar büyük olmasaydı 25 banka TMSF eline geçmeseydi bu kurum o kadar bağımsız olamazdı. Ekonomik şartların zor olduğu günlerde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev alan Ali Babacan kurduğu sağlam ekiple iyi işler çıkartıyordu.

Birkaç yıl öncesine kadar TMSF kurum bünyesinde alınan batık bankaların ekonomiye kazandırıldığını sevinçle kamuoyuna duyuruyordu.

O günlerde ekonomi yazarları TMSF’ nin yapacak işinin kalmadığını bundan sonraki süreçte bu kadar çalışanı ile ne iş yapacağı konusunda meraklı soruların dolandığı ifade etmişti.

HAVUZA SU AKTARILMAYA BAŞLANDIĞI ANDA…

Erdoğan’ın elinde tuttuğu ve günümüzde çok güçlü silah olarak kullandığı AKP'nin medyası diğer adıyla havuz medyası 2007 yılından sonra oluşturulmaya başlandı.

TMSF, Dinç Bilgin ile Turgay Ciner arasında gizli anlaşma ve protokollerin ortaya çıkması üzerine Sabah Gazetesi ve ATV ile birlikte Ciner’in sahibi olduğu 63 şirkete el konuldu.

Hala resmi kaynaklar tarafından kime ait olduğu açıklanamayan medya kuruluşlarını AKP’ye yakınlığıyla bilinen işadamlarına Erdoğan’ın talimatıyla usulsüz şekilde yönettikleri basına yansımıştı.

Hatta gazete ve televizyonların başına eski milletvekilleri getirilmişti. TMSF’ nin hukuksuz uygulamalarına tepki gösteren bürokratlar Erdoğan ve hükümeti tarafından kara kapaklı deftere yazıldı. Görevlerine hızlı şekilde son verildi. Biat etme konusunda hiç şüphesi olmayan isimler sırasıyla göreve getirildi.

 Ali Babacan’ın uyum içinde çalışanlarla kurduğu ekip gitti yerine hukuksuz işlere sesini çıkarmayan çıkaramayan bürokratlar geldi.

Sonuç; o bağımsızlık naraları atan ve üstünlerin hukukundan hukukun üstünlüğüne geleceklerini seçim meydanlarında haykıran Erdoğan gitti, “Merkez Bankası bağımsızsa bende bağımsızım” diyerek her şartta kendini haklı gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetimi geldi.

Ülke olarak freni patlamış nereye gittiği belli olmayan kamyon gibi son sürat ilerliyoruz!

Eğer bir gün banka batırmak isterseniz Erdoğan’ın yaptırdıklarını yapmayın yeter…

Elif KAYA | KARSIGAZETE.COM.TR

    :

    :

    :

    :

    "Lastiği patlamış ülke..." hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ