Hrant Dink soruşturmasında flaş gelişme!

Trabzon Emniyet Müdürlüğü eski İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç, Hrant Dink soruşturması ile ilgili bir kez daha ifadeye çağırıldı.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink soruşturması ile ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı. 

Edinilen bilgilere göre soruşturma Savcısı Gökalp Kökçü, dönemin Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç’i ikinci kez ifadeye çağırdı.

İKİNCİ FİDAN VAKASI

Geçtiğimiz aylarda ifadeye çağrılan Dinç’i dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala göndermemişti. Bu olayda kamuoyuna ikinci Fidan vakası olarak yansımıştı.

Savcının Dinç’i özellikle bir dönem emniyet muhbiri olarak görev yapan Erhan Tuncel ile ilgili sorgulayacağı öğrenildi.

Ayrıca Tuncel tarafından 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen ve kamuoyuna da yansıyan skandal mektubunda savcının gündeminde olacağı aktarıldı.

O İSİMLER TUTUKLANDI

Dink soruşturması kapsamında dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek, İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Ercan Demir, komiser Özkan mumcu, polis memuru Muhittin Zenit ve İstihbarat Dairesi Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, "İhmali davranış sebebiyle ölüme sebebiyet vermek", "Resmi evrakta sahtecilik" ve "Görevi kötüye kullanma" gerekçesiyle tutuklandı.

DEFALARCA İFADEYE ÇAĞRILDI

Soruşturmayı yürüten savcı tarafından Engin Dinç, defalarca ifadeye çağrıldı. Fakat İçişleri Bakanlığı tarafından Dinç, ifade vermeye gönderilmedi.

Bakanlığın Dinç'i ifadeye göndermemesi eski çalışanları tarafından tepkiyle karşılandı.

Emniyet mensupları, savcıya verdikleri ifadelerinde süreçle ilgili olarak istihbarat şube müdürü Dinç'i bilgilendirdiklerini bütün talimatları da kendisinden aldıklarının altını çizdi.

Ancak resmi belgeler, olayda en fazla ihmalin dönemin İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç’te olduğunu ortaya koyuyor. Ulaşılan belgelere göre Ekim 2004’te Trabzon’daki Mc'Donalds saldırısının ardından Dinç, Tuncel’in emniyete muhbir olarak alınması kararını veriyor.

Elemanları aracılığıyla da Tuncel hakkında inceleme yaptırıyor. Ardından 17.11.2004 tarih ve 198283 sayılı yazısıyla Metin Kurt kod adlı Erhan Tuncel’in  yardımcı istihbarat elemanı yapılması için il emniyet müdürü Akyürek’in kapısını çalıyor.

Akyürek de şube müdürünün bilgisine itimat ederek belgeyi imzalayarak istihbarat dairesine gönderiyor. İstihbarat Başkanı Sabri Uzun da 02.12.2004 tarih ve 207920 sayılı  yazısıyla Tuncel’i İDB kaydı altına alıyor.

İSTİHBARAT MÜDÜRÜNDEN MUHBİRE MAKAM ODASINDA ÖZEL İLGİ

Bu tarihten itibaren Tuncel, Dinç tarafından kullanılmaya başlanıyor. Tuncel görev yaptığı süre zarfında Dinç ve ekibine önemli bilgiler veriyor. Hatta ilerleyen dönemlerde Dinç ile Tuncel arasında “Ağabey- Kardeş” ilişkisi başlıyor.

Dinç, Tuncel’i birkaç kez makamında özel ağırlıyor. Kendisine özel bir ilgi gösteriyor. Dinç, Tuncel ile makamında yaptığı görüşmelerin yanı sıra dışarda da bazı görüşmelerde bulunuyor.

Ancak 2006 Mayıs’ından itibaren Dinç ve Demir’in talimatıyla Tuncel’e ilişkiler zayıflatılıyor. Hatta Tuncel’in telefonlarına bile çıkılmıyor.

Bunun yanı sıra Dinç, Tuncel’in özel istihbarat topladığı Trabzon’un Pelitli ilçesine de polis istihbaratının girmesine yasak getirdi.

Bu aşamadan sonra da emniyet istihbaratının Yasin Hayal ve grubu hakkındaki bilgi akışı da kesildi. Bu dönemde de Hayal ve arkadaşları tarafından cinayet planları üst perdeden yapılmaya başlandı.

REŞAT ALTAY KENDİSİYİLE ÇALIŞMAK İSTEMEMİŞ        

Dinç döneminde Trabzon istihbaratının ihmalleri bununla da sınırlı değil. Dinç’in başında olduğu istihbarat şubesi söz konusu ihbarla ilgili olarak hiçbir adım atmadı.

Konu operasyona çevrilerek ne TEM Müdürlüğü’ne ne de Trabzon Cumhuriyet Savcılığı’na intikal ettirildi. Hatta Dinç, Yasin Hayal’in abisi Osman Hayal’in Trabzon’da olduğunu bildiği halde İstanbul emniyetini de yanlış yönlendirdi.

Dinç ayrıca dönemin Trabzon Emniyet Müdürleri Ramazan Akyürek (5 Mayıs’ta İstihbarat Dairesi Başkanı oldu) ve Reşat Altay’a da Tuncel ve yapılanma hakkında yeterli bilgi vermedi. İstihbarat şubesindeki bilgileri istediği oranda paylaşma yoluna gitti.

Bundan dolayı da Akyürek’in yerine Trabzon’a müdür olarak atanan Altay, Dinç ile çalışmayacağını kendisine açık olarak ifade etti. Yerine de Kırıkkale istihbarat şubesi müdürü Faruk Sarı’yı getirdi. 

Bu bilgiler ışığında Cumhuriyet Savcısı Kökçü’nün Dinç’in ifadesine başvurmak için yeni bir çağrı yaptığı öğrenildi. Savcının Dinç’e Tuncel ile arasında kurulan özel ilginin normal bir ilişki olup olmadığını soracağı kaydedildi.

Bunun yanı sıra İstanbul ile merkez daire başkanlığına 17 Şubat 2006 tarihinde neden iki farklı rapor sunulduğu da sorulacak sorular arasında olacak. 

    :

    :

    :

    :

    "Hrant Dink soruşturmasında flaş gelişme!" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ