​HDP'nin Diyadin raporu: İnfazlar JİTEM yöntemi!

HDP, Ağrı'nın Diyadin ilçesinde iki gencin öldürüldüğü olaya ilişkin hazırladıkları raporu kamuoyu ile paylaştı.
HDP Hakkari Milletvekili ve DTK Eşbaşkanı Selma Irmak, infaz olayının JİTEM yöntemlerini andıran uygulamalardan birisi olduğunu ifade etti. Bu ve benzer infazlar nedeniyle AKP'ye "90'ları getirmek isteyenler bilsinler ki eski Türkiye'de yaşamıyoruz" sözleriyle uyarıda bulunan Irmak, bu politikalara karşı duruş sergileyecek güçte olduklarını söyledi.

Ağrı'nın Diyadin ilçesinde 12 Ağustos günü bir fırında çalışan Muhammet Aydemir (15) ve Orhan Aslan'ın (18) öldürülmesi olaylıyla ilgili incelemelerde bulunan HDP heyeti, partinin Genel Merkez'in düzenledikleri basın toplantısıyla hazırladıkları raporu kamuoyu ile paylaştı. Toplantıda heyet üyelerinden DTK Eşbaşkanı ve Hakkari Milletvekili Selma Irmak'ın yanı sıra HDP'li milletvekilleri Dirayet Taşdemir, Hişyar Özsoy ve Seher Akçınar Bayar yer aldı.

Hazırlanan raporun ayrıntılarını paylaşan Irmak, Ağrı'nın Diyadin ilçesinde yaşanılan olayın JİTEM yöntemlerini andıran uygulamalarından birisi olduğunu vurguladı.

"İKİ ÇOCUK ÇATIŞMADA ÖLDÜRÜLMEDİİ İNFAZ EDİLDİ"

Raporda, ilçe merkezinde yaptıkları görüşmelerden öldürülen Muhammet Aydemir (15) ve Orhan Aslan'ın (18) herhangi bir askeri-siyasi örgütle ilişkileri olmayan sivil vatandaşlar olduğunun altını çizildi. Heyetin tanıklarla yaptığı görüşme ve incelemelerde, Aydemir ile Aslan'ın "çatışmada ölü olarak ele geçirildikleri" şeklindeki resmi açıklamanın aksine, çatışmaya delalet edecek yoğunlukta kurşun izi görülmediği, tavan ve duvarlara yapışan kemik ve et parçalarının ancak baş bölgesine yakın mesafeden ateş edilmek suretiyle öldürülmüş olduklarıyla izlenimini yarattığı da raporda kaydedildi.

'YETKİLİLER DELİLLERİ KARARTIYOR'

Heyetin ilçe ve ildeki temasları boyunca Ağrı ve Diyadin emniyet yetkilileri ve mülki amirlerinin, kamuya kendi içinde parçalı ve çelişkili bilgiler aktardığına dikkat çekilen raporda, olaya ilişkin delillerin sistematik olarak karartıldığı ve Aydemir ile Aslan ailesinin taciz edilerek soruşturulmanın manipüle edilmeye çalışıldığı ifade edildi.

TANIKLAR: DELİLLER TAHRİF EDİLDİ

Raporda, görgü tanıklarından Nihal Kahraman'ın gece 03.30 sıralarında gelen beyaz bir arabadan inen yüzleri kar maskeli, beyaz eldivenli kişilerin odunluğa çok sayıda mavi büyük bidon taşıyarak etrafı yıkadıkları; onlar ayrıldıktan sonra poşetlenmiş cesetlerin sessizce gelen bir ambulans tarafından götürüldüğü yönündeki beyanlarına da yer verildi. Cesetlerin tutanak tutulmadan olay yerinden alınması ve tanıklıkların delillerinin ciddi ölçüde tahrif edildiği yönündeki bu beyanlarının soruşturmanın güvenli yürütülebileceğine ilişkin endişeleri artırdığına dikkat çekildi.

Raporun devamında, öldürülen gençlerin çalıştığı işyerinin sahibi Recep Birgül'ün gençlerin yanında çalışan işçiler olduğuna dair son bir aylık işletme güvenlik kamerası kayıtlarını delil olarak sunabileceğini aktardığını ancak, olay sonrası hiç kimsenin kendi tanıklığına başvurmadığına yönelik görüşlerine yer verildi.

OPERASYON AĞRI MERKEZLİİ DİYADİN'DEKİLER BİHABER

Raporda, Diyadin'de yaşanan bu olayda operasyonun Ağrı il merkezinden yürütüldüğüne ve Diyadin'de görevli olan mülki amirlerin operasyon konusunda bilgilendirilmemiş olduğu tespitinde de bulunuldu. Aynı gece yaşamını yitiren HPGli İsmail Kaya'nın da sağ yakalandıktan sonra başı taşa ezilmek suretiyle infaz edildiği ve ardından bir panzerin arkasına bağlanarak yerde sürüklendiğine dair ciddi iddialarla karşılaşıldığı ifade edildi.

AĞRI'DAKİ 40-50 KİŞİDEN OLUŞAN EKİP KİM?

Raporda, yerel kaynakların heyet üyelerine Ağrı'da yaşanılan bu infazların ve önceki bir olayın kentte son aylarda Ağrı Valiliği'ne bağlı olarak getirilen ve kırk-elli kişiden oluşan bir özel harekat timi grubuyla ilişkili olduğu yönündeki aktarımlarına da yer verildi.

Raporun sonuç bölümünde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve geçici AKP Hükümetine, bir kez daha Kürt halkına yönelen savaş, şiddet ve tecrit politikalarından vazgeçme çağrısı yapılarak, "Erdoğan ve AKP Hükümeti, bir an önce yükselttikleri tahakküm ve yıkım siyasetine son vermeli, halklarımızın rıza temelinde ortak yaşamı ve geleceği adına barışçıl ve demokratik siyaset ve tartışma ortamının önünü açmalıdır" denildi.

'ESKİ TÜRKİYE'DE YAŞAMIYORUZ'

Raporun detaylarının ardından Irmak, son olarak savaş ve çatışma ortamı üzerinden olası bir erken seçimde oy toplama hesapları yapan AKP hükümetine uyarıda da bulundu. Irmak, "90'ları geri getirmek isteyenlere şunu söylüyoruz: Artık eski Türkiye'de yaşamıyoruz. Bu kirli politikalarınızı başınıza yıkacak kitleselliğimiz, duruşumuz var. Bugün HDP projesiyle Kürdü ve Türkü ayıran politika, bugün bize silah sıkan politikayla aynı politikadır. Diyadin şahsında bütün infazlara karşı topyekûn bir duruşu göstermeliyiz" diye konuştu.

Irmak, infazın ardından bölgedeki delillerin silinmek istendiğine dair çektiği fotoğrafları da basın mensuplarıyla paylaştı.

Kaynak: DİHA

    :

    :

    :

    :

    "​HDP'nin Diyadin raporu: İnfazlar JİTEM yöntemi! " hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete