Meclis’te şimdi de Başkanlık Divanı krizi yaşanıyor

Meclis Başkanlık Divanı’ndaki görev dağılımını, Divan’ı toplamadan “yetki devri yönergesi” ile belirleyen Meclis Başkanı Yılmaz’a muhalefet tepkili.
Başkanlık Divanı Katip Üyesi CHP’li Emre Köprülü, “Dağılımın ortak iradeyle yapılmasını talep etmemize rağmen haberimiz olmadı” dedi.

Meclis’te erken seçim ve hükümet krizini çözmek izin formüller aranırken, MeclisBaşkanı İsmet Yılmaz’ın, Meclis Başkanlık Divanı’ndaki görev dağılımını, Divan’ı toplamadan “yetki devri yönergesi” ile belirlemesi, yeni bir krize yol açtı.

MUHALEFET KATILMAK İSTİYORDU

Seçim sonrası oluşan yeni Başkanlık Divanı’nın ilk toplantısında muhalefet partileri,Meclis işleyişinde önemli rolü olan idare amirliklerinin belirlenmesinin ortak iradeyle gerçekleşmesi konusunda görüş ve talebini dile getirmişti. CHP, MHP ve HDP, özellikle gazetecilerin Meclis’teki çalışma alanında etkili olan basından sorumlu idare amirliğinin muhalefette olmasını istiyordu.

‘BİZE HABER VERİLMEDİ’

Ancak Meclis tatildeyken, muhalefetin haberi olmadan 13 Ağustos’ta MeclisBaşkanlığı tarafından onaylanan “yetki devri yönergesi” ile Başkanlık Divanı’nın yeni görev dağılımı yapıldı. Muhalefet, Meclis Başkanı İsmet Yılmaz’a tepki gösterdi.

Başkanlık Divanı Katip Üyesi, CHP Milletvekili Emre Köprülü, yaptığı açıklamada "Haberimiz olmadı. Üstelik ilk divan toplantımızda, Meclis’teki dağılımın eskisi gibi olmadığını vurgulayarak, görev dağılımının ortak irade ile yapılmasını istediğimizi de özellikle söyledik. Bu talebimiz tutanaklarda da var" diye konuştu.

"TALEBİMİZİ YOK SAYDI"

Ortak irade talebini ilk toplantıda gündeme getirdiklerini belirten CHP'li Köprülü şöyle devam etti:

“Meclis Başkanı, bu talebi gözardı etti. Toplantı dahi yapmadı. Başkanlık Divanı’nı bir araya getirmeden bu şekilde görev dağılımı yapıp, bize gönderdi. Bu durumu kabul etmemiz mümkün değil.

Tepkimizi ortaya koyacağız. İlk toplantıda irade koymuşuz ortaya. Muhalefetin bu iradesi nasıl yok sayılır? Yetki devri yönergesi ile nasıl yapılır? AKP, bizim sessiz kalmamızı beklemesin. MeclisBaşkanı, başından beri öyle hareket ediyor ama son kararı ile AKP’nin başkanı olduğunu, AKP’nin başkanlığını yaptığını iyice gösterdi. AKP, seçimden bu yana hiçbir şeyi yetkiyi, makamı bırakmak istemiyor. Meclis Başkanlık Divanı’nda da aynı anlayışı sürdürüyorlar.”

MUHALEFETİN SAYISI DAHA FAZLA

7 Haziran seçimi sonrası 18 üyeli yeni Başkanlık Divanı’nda muhalefetin üye sayısı 10 oldu. AKP ise, 1’i Meclis Başkanı olmak üzere 8 üyeden oluşuyor. Muhalefetin üye sayısının AKP'den fazla olmasına rağmen Meclis Başkanı’nın tasarrufu, muhalefetin tepkisini çekti.

SALİM USLU YENİDEN GETİRİLDİ

Meclis’in Kolluk İşlerinden Sorumlu İdare Amirliği’ne yine AKP Milletvekili Salim Uslu getirilirken, Basından Sorumlu İdare Amiri ise, AKP Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu oldu. Diğer idare amirleri CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse (parlamenter hizmetleri), HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder (milletvekillerine ait sağlık işleri), MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz (Başkanlık Divanı ulaştırma hizmetleri) olarak belirlendi.

Kaynak: Ezelhan Üstünkaya | Bugün Gazetesi

    :

    :

    :

    :

    "Meclis’te şimdi de Başkanlık Divanı krizi yaşanıyor" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete