DİSK'ten Vali'ye yanıt: '1 Mayıs'ta Taksim'deyiz!'

İstanbul Valisi Şahin, Taksim Meydanı’nda bu yıl da 1 Mayıs kutlamalarına izin vermeyeceklerini açıkladı. Şahin’e yanıt veren DİSK Başkanı Beko “Emekten mücadeleden yana olanların adresi Taksim’dir” dedi.
İstanbul Valiliği, 1 Mayıs kutlamaları için bu yıl da Taksim Meydanı'nı işçi ve emekçilere kapatmaya hazırlanıyor. 

Katıldığı bir televizyon programında gündeme dair soruları yanıtlayan İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul’da gösteri ve kutlama yapılan alanların ‘belli’ olduğunu söyleyerek, Taksim Meydanı’nda kutlamalara izin vermeyeceklerinin sinyalini verdi. Şahin, “1 Mayıs, Taksim Meydanı’nda kutlanacak mı?” sorularına, “İstanbul’da kutlamaların yapılacağı alanlar belli, Taksim onlardan biri değil. Bu konuya girmek istemem” cevabını verdi.

YASAĞIN BAHANESİ GÜVENLİK   

Bunun gerekçesini de ‘güvenlik’ olarak açıklayan Şahin, yasak koyma yaklaşımında olmadıklarını, tedbirlerini özgürlüklerden yana alacaklarını, ancak her tür tehlikeyi de göz önüne almak zorunda olduklarını savundu. Şahin bu tehlikelerin detaylarına ise değinmedi.

AİHM KARARI HİÇE SAYILIYOR   

İstanbul’da son üç yıldır 1 Mayıs kutlamalarına polis şiddeti damga vurmuş, Taksim Meydanı’na çıkmak için direnen işçiler gaz, tazyikli su ve plastik mermilerle engellenmişti. Emniyet, gözaltına alınanların üzerinden çıktığı belirtilen baret, eldiven, megafon ve deniz gözlüğünü ‘suç aleti’ saymıştı. Öte yandan DİSK ve KESK’in 2008 1 Mayıs’ında yaşananların ardından yaptıkları başvuru üzerine AİHM, 2012’de Taksim Meydanı’nı 1 Mayıs kutlama alanı olarak ‘tescil’ eden bir karar almıştı.

DİSK: ADRESİMİZ TAKSİM'DİR  

İstanbul  Valisi’nin “Taksim 1 Mayıs alanı değildir’’ sözlerini değerlendiren DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Mart sonunda  genişletilmiş Başkanlar Kurulu’nu toplayacaklarını, burada ana gündem maddesi olarak 1 Mayıs’ı gündemlerini  alacaklarını belirtti. 

"VALİNİN GÖSTERDİĞİ ALANLAR İŞÇİLERİN KANININ DÖKÜLDÜĞÜ ALANLAR DEĞİL"

Konuyla ilgili resmi açıklamalarını o tarihlerde açıklayacaklarını ifade eden Beko şöyle konuştu: 

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin  1 Mayıs alanı ile ilgili vermiş olduğu bir karar var ve bu karar doğrultusunda  1 Mayıs 1977’de katledilen 37  işçimizin anısına DİSK ve KESK’in 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlama hakları vardır. İşçilerimiz 1977’de katledilen işçi arkadaşları anmak, emek mücadelelerini sürdürmek ve sözlerini söylemek için 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak istiyorlar. İstanbul  Valisi’nin bizlere göstermiş  olduğu alanlar ve adresler  işçilerimizin kanının döküldüğü alanlar değildir bu nedenle  emekten mücadeleden yana olanların adresleri Taksim olmalıdır. Dilerim görüşerek, konuşarak 1 Mayıs’ı demokratik bir şekilde yan yana omuz omuza Taksim’de kutlarız.’’

Kaynak: Neslihan Karataş / www.birgun.net

    :

    :

    :

    :

    "DİSK'ten Vali'ye yanıt: '1 Mayıs'ta Taksim'deyiz!'" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ