Çankaya’da Alevi tartışması

Çankaya Köşkü’nde gerçekleşen yuvarlak masa toplantısında gündem maddesi, Güneydoğu olayları olmasına rağmen toplantıya damgasını, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez üzerinde yaşanan tartışma vurdu.
Aleviler, “Bir Diyanet İşleri Başkanı, ‘cemeveleri kırmızı çizgimizdir’ diyemez. 21. Yüzyıl’da, Aleviler’le evlenme konusunda fetva veremez. Görevden alın” dediler. Davutoğlu ise “Aslında özünde iyi biridir. Telefonla konuştum, yanlış anlaşılmış” dedi.

GÖRMEZ İŞİNE BAKSIN

Alevi temsilciler,’’Diyanet İşleri Başkanı, kendi görev alanı neyse ona baksın. Bir Diyanet İşleri Başkanı kırmızı çizgi gibi bir kavramı dillendiremez. İbadethanelerimizi tarif etme hakkı yoktur. Kaldı ki cemevleri, camilerin alternatifi değil Aleviler’in inanç merkezleridir’’ dediler.

Davutoğlu ise ‘’ Aleviler öyle diyorsa öyledir. Biz de bunun gereğini yaparız’’ cevabını verdi.

Temsilciler ise, Diyanet’in “Alevi’yle evlenme” konulu fetvasını anımsatarak ‘’Bir din adamı ve kurumun, kimin kimle evleneceği, kimin Müslüman olup olmadığını belirleme hakkı yoktur. İnanç, insanla hak arasındadır. Diyanet İşleri Başkanı görevden alınsın’’ dediler.

ÇAKMA DEDELER

Toplantıda bulunan AKP Genel Başkan yardımcısı Ömer Çelik O konu farklı algılandı. Diyanet’in bulunduğu pozisyon icabı verilmiş bir cevap’’ derken temsilciler,‘’ Siz, bakanlık yapmış biri olarak bu cevabı veremezsiniz. Verirseniz de Diyanet’le aynı pozisyondasınız demektir’’ diye tepki gösterdiler.

Çelik sözlerini düzeltmeye çalışırken araya giren Davutoğlu ‘’Diyanet İşleri Başkanı özünde iyi biridir. O konuda telefon açtım ‘nedir bu?’ diye sordum. “Yanlış anlaşıldık” dedi’’ açıklaması yaptı.

Aleviler Dedelere devletten maaş konusunun itikatlarında olmadığını, “Hakkullah” denilen ve dedeye gönülden koparak verilen “yol hakkı” olduğunu açıkladılar.

‘’Devlet dedelere maaş verirse, dede, dede olmaktan çıkmış olur’’ dediler. Davutoğlu ise ‘’Ama bazıları da geliyor, “Dedelere maaş bağlayın” talebinde bulunuyorlar’’ cevabını verdi. Temsilciler bu kez ‘’Onlar çakma dedelerdir’’ dedi.

Toplantıya, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Sekreteri Sadık Özsoy, Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ali Başak, Alevi Kültür Dernekleri Genel Sekreteri Ali Arıkan, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Fadime Türkyılmaz, Hacı Bektaş Veli Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Genel Başkanı Gani Kaplan, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir ve Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Baki Düzgün katıldı.

Kaynak: Ali Ekber Ertürk | Sözcü 

    :

    :

    :

    :

    "Çankaya’da Alevi tartışması" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete