Baransu davasında flaş gelişme

Taraf Gazetesi'nin 28 Kasım 2013 tarihli sayısındaki manşet dolayısıyla açılan davanın görülmesine devam edildi.
Taraf gazetesi’nin 28 Kasım 2013 tarihli sayısında, “Gülen’i Bitirme Kararı 2004′te MGK’da Alındı” manşetine konu olan haberle ilgili olarak, haberi yazan gazeteci Mehmet Baransu ile gazetenin eski Sorumlu Yazıişleri Müdürü Murat Şevki Çoban hakkında açılan davanın görülmesine devam edildi.

MİT VE MGK AVUKATI DA KATILDI

Kartal’daki Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 4. duruşmasında, başka suçtan tutuklu olan Mehmet Baransu ile tutuksuz sanık Murat Şevki Çoban hazır bulundu.

Baransu’nun eşi Nesibe Baransu ve gazeteci-yazar Nazlı Ilıcak’ın da izlediği duruşmaya, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği 1. Hukuk Müşavirliği avukatları da katıldı.

“BELGE SIZDIRMASI İLE İLGİLİ SORUŞTURMA YAPILMADI”

Yaklaşık 3 saat süren duruşmada ilk olarak söz alan Baransu’nun avukatı Sercan Sakallı, usule ilişkin itirazlarının olduğunu belirterek, Basın Kanunu’nun 26. maddesine göre davanın zaman aşımına uğradığı gerekçesiyle davanın düşmesini ve suçlamaya konu belgelerin asıllarının mahkemeye getirilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, geçtiğimiz celse dava konusu belge ile ilgili adli ve idari soruşturma yapılıp yapılmadığı konusunda MİT, TSK ve İçişleri Bakanlığı’na yazı yazıldığını ve gelen cevaplarda, söz konusu belgenin sızdırılmasına ilişkin herhangi bir adli ve idari soruşturma yapılmadığının tespit edildiği yönünde bir cevap geldiğini belirtti.

Bunun üzerine söz alan Baransu’nun avukatlarından Ömer Kavili, “Kurumlar içerisinde adli veya idari soruşturma yapılmadığı belirtilmektedir” dedi.

“FİŞLEME NOTLARINDAN YARGILANIYORUM”

Duruşmada söz alan Mehmet Baransu ise “Ben 2 Aralık 2013 tarihli MİT belgesini yayınlamaktan ve fişleme belgelerinden yargılanıyorum. Bahse konu belgeyi ben o tarihte değil, 6 ay önce yayınladım. ‘Resmi belge değildir’ denilen fişleme notlarından yargılanıyorum” diye konuştu.

“SİSTEMATİK OLARAK DEZENFORMASYON ÜRETTİĞİ ANLAŞILMAKTADIR…”

MGK Genel Sekreterliği 1. Hukuk Müşavirliği avukatı Emel Bulak ise haberde 25 Ağustos 2004 tarihli MGK toplantısı kararının yayınlandığını ve gerçeğe aykırı yayın yapıldığını belirterek, “Baransu’nun 200 adet makalesi ve haberini inceledik. 2007-2011 yılları arasında haberlerinin odak noktasının TSK, Aziz Yıldırım ve Fenerbahçe; daha sonra da MİT ve mevcut siyasi iktidar olduğu, bu haberlerde sistematik olarak dezenformasyon ürettiği, Türkiye’deki önemli operasyonlar öncesi bir algı operasyonu yaptığı anlaşılmaktadır. Gelinen bu noktada, kamuoyunda ve kendi meslektaşlarınca da destek bulmadığı görülmektedir” dedi.

DURUŞMA ERTELENDİ

Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının taleplerini reddederek, duruşmada iddianamenin okunması işlemine geçileceğini belirtti. İddianamenin okunmasının ardından, Baransu’nun avukatlarından Ömer Kavili, iddianamede belirtilen delillerin sanığa gösterildikten sonra savunma yapacaklarını ifade etti. Mahkeme heyeti ise iddianamede belirtilen belge ve delillerin adli emanetten gelecek celse getirilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEDEN…

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından geçtiğimiz yıl hazırlanan ve Mehmet Baransu ile birlikte Taraf Gazetesi’nin eski Sorumlu Yazıişleri Müdürü Murat Şevki Çoban’ın da şüpheli olarak yer aldığı iddianamede, MİT ‘ihbar eden’ sıfatını taşıyor.

İddianamede, Mehmet Baransu’nun 28 Kasım 2013 tarihli Taraf Gazetesi’nde “Gülen’i Bitirme Kararı 2004′te MGK’da Alındı” başlıklı haberde, nitelik itibariyle gizli kalması gereken 25 Ağustos 2004 tarihli MGK toplantısı kararını manşetten yayınladığı ve bu yayınlarını ilerleyen günlerde de devam ettirdiği vurgulandı.

Murat Şevki Çoban’ın da, Sorumlu Yazıişleri Müdürü olmasından kaynaklı, Baransu ile birlikte devletin güvenliği veya iç-dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgilerini basın yayın yoluyla ifşa ettikleri öne sürüldü.

52′ŞER YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTEMİ

MİT’in görev ve faaliyetlerine ilişkin belge ve bilgileri ifşa etmek suretiyle suç işledikleri kaydedilen şüphelilerin, “Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme”, “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri basın ve yayın yoluyla ifşa etme” ve “MİT’in görev ve faaliyetlerine ilişkin belge ve bilgiyi basın yoluyla ifşa etme” suçlarını işledikleri belirtildi. Mehmet Baransu ve Murat Şevki Çoban hakkında 26′şar yıldan 52′şer yıla kadar hapis cezası istemiyle Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

Kaynak: DHA

    :

    :

    :

    :

    "Baransu davasında flaş gelişme" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete