Vatandaşın enflasyonuyla devletin ki farklı

Taraf yazarı Süleyman Yaşar ülkenin ekonomik gündemi olan 'Enflasyon'u gündemine aldı.
Dünyada gıda fiyatlarının gerilediğinin ifade eden Yaşar Dünya Gıda Örgütü’ne (FAO) göre bu yılın ilk beş ayında gıda fiyatları yüzde 7,3 oranında gerilediğini söyledi...


İşte Süleyman Yaşar'ın o yazısı ;

Bildiğiniz gibi dünyada gıda fiyatları geriliyor. Dünya Gıda Örgütü’ne (FAO) göre bu yılın ilk beş ayında gıda fiyatları yüzde 7,3 oranında geriledi.Yine dünyada kırmızı et fiyatları yüzde 18,5 oranında azaldı. Ama gelin görün Türkiye’de gıda fiyatları bu yılın ilk altı ayında yüzde 4,63 oranında arttı. Yine yıllık gıda fiyat artışı yüzde 9,28 oranında oldu.

Niye anlattık bunları?

Şundan anlattık; Türkiye İstatistik Kurumu Haziran ayında tüketici fiyatlarının bir önceki aya göre yüzde 0,51 oranında gerilediğini açıkladı. Ve yıllık enflasyon yüzde 7,20 oranında oldu. Ama vatandaşın temel gıda maddeleri olan et, yumurta, zeytinyağı fiyatları Haziran ayında arttı.

 HAZİRAN’DA ENFLASYONU ŞARAP VE DOMATES DÜŞÜRDÜ

Peki, neyin fiyatı geriledi Haziran ayında?

Şarap fiyatı yüzde 2,25 oranında bir de domates fiyatı yüzde 38 oranında geriledi. Tabii bu gerileme endeksi düşürdüğü için dana etinde yüzde 2,90, yumurtada yüzde 10,90, zeytinyağında yüzde 2,29 oranında aylık fiyat artışını gözlerden uzak tuttu. Bu arada ilaç fiyatlarına da Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1,66 oranında zam geldiğini belirtelim. Kısaca vatandaşın en çok ihtiyaç duyduğu ürünlerde fiyatlar arttı.

DÜNYADA ET FİYATLARI YÜZDE 18,5 AZALDI, TÜRKİYEDE YÜZDE 17,8 ARTTI

Şimdi vatandaş soruyor; “bu nasıl fiyat gerilemesi” diye. Çünkü dana eti fiyatları bu yılın başından bu güne yüzde 17,8 oranında arttı. Yine Ulusal Kırmızı Et Konseyi verilerine göre dana eti fiyatları geçen yılın Haziran ayına göre yüzde 28 oranında çoğaldı. Bu arada hemen hatırlatalım, Ramazan pidesi fiyatları da geçen yıla göre yüzde 20 oranında arttı.

ETE YÜZDE 17,8 EMEKLİYE YÜZDE 4,76 ZAM

Şimdi gelelim asıl konuya… Temmuz ayında emekliye, memura yüzde 4,76 oranında zam verilecek. Hâlbuki et fiyatı yılın ilk altı ayında yüzde 17,8, giysi fiyatları yüzde 7,10 oranında arttı.

Peki, niye böyle oldu?

BU NEDENLE AKP HÜKÜMETİ DÜŞTÜ AMA ANLAMIYORLAR!

Böyle oldu çünkü Türkiye’nin kaynakları lüks AVM, lüks konut, lüks otomobillere, lüks kamu binalarına aktarıldı. Tarım ve sanayiye yatırım yapılmadı. İşte bu nedenle ülkede et yok, giysi yok. Dolayısıyla emekliye, memura yapılan zam, et ve giysi fiyat artışının yaklaşık beşte biri düzeyinde kaldı.

Ve emekli, memur, işçi haklı olarak “bu nasıl zam” diye soruyor. Tabii devleti yönetenler “siz anlamazsınız endeks böyle söyledi” diyerek konuyu kapatıyorlar. Anlayacağınız devletin enflasyonuyla vatandaşın enflasyonu farklı. İşte bu nedenle AKP Hükümeti düştü. Ama hâlâ anlamakta zorluk çekenler var.

 YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

    :

    :

    :

    :

    "Vatandaşın enflasyonuyla devletin ki farklı" hakkında Tweetler

    DİĞER EKONOMİ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete