Ekonomi erken seçime dayanır mı?

Taraf Yazarı Süleyman Yaşar bu hafta 'erken seçim ve ekonomi' konusunu ele aldı.
'Ekonomi erken seçime dayanır mı?' sorusu ile okuyucu karşısına çıkan ekonomi uzmanı Süleyman Yaşar, erken seçim kararının açıklanması ile birlikte sermayenin kaçacağını ifade etti.

İşte Süleyman Yaşar'ın o yazısı ;

Son günlerde erken seçim söylemi yoğunlaştı. Tabii bu yoğunlaşan erken seçim söylemi ekonomiye pek iyi gelmiyor. Çünkü yurtdışından yatırım bankaları erken seçime gidecek Türkiye için olumlu raporlar vermiyorlar. Önceki gün Merrill Lynch yatırım bankası “Dolar likiditesinin daralması ve daha pahalı hâle gelmesiyle, Türkiye ekonomisinin yüksek cari açık veren bu modelinin sürdürülmesi mümkün değil,” dedi. Ardından İsviçre’nin en büyük bankası UBS; Türkiye’nin de içinde bulunduğu dört ülkeden uzak durduklarını belirtti. Bu ülkeler Brezilya, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye oluyor. Bu raporlara göre demek ki Türkiye ekonomisi dışarıdan pek iyi görünmüyor. Dolayısıyla küresel tasarrufları Türkiye’ye yöneltecek bankerler artık Türkiye’ye yatırım yapmayı düşünmüyorlar.

 ERKEN SEÇİM KARARI AÇIKLANDIĞINDA SERMAYE KAÇAR

Peki, Türkiye ekonomisi içeriden iyi görünüyor mu?

İçeriden de iyi görünmüyor bu ülkenin ekonomisi. Çünkü Türkiye ekonomisi 2014’ün son üç ayında ve 2015’in ilk üç ayında üst üste küçüldü. Milli gelir üç aylık dönemler itibarile dolar olarak 196.9 milyar dolardan 180.5 milyar dolara, sabit fiyatlarla Türk Lirası olarak 32 milyar 104 milyon liradan 30 milyar 89 milyon liraya geriledi. Yani sırasıyla milli gelir dolar bazında yüzde 2,9, Türk Lirası bazında yüzde 4,5 oranında azaldı. Bu arada kişi başına gelir 10 bin 404 dolardan 10 bin 200 dolara geriledi. Yine ihracat 2015’in ilk yarısında yüzde 8,1 oranında azalarak yıllık bazda 158 milyar dolardan 150 milyar dolara düştü. Bu arada işsiz sayısı 2 milyon 747 binden 3 milyon 69 bine yükseldi. Yine gıda enflasyon oranı yüzde 9,28’e çıktı. Bir de unutmadan belirtelim 2015’in ilk dört ayında 40 milyar dolar tutarında yabancı sermaye Türkiye’yi terk etti.

İşte içeriden görünen tablo böyle. O hâlde dışarıdan ve içeriden görüntü böyle ise erken seçim kararı açıklandığında Türkiye’den yine yoğun bir sermaye çıkışı olacağını söylersek herhalde yanlış olmaz. İşte bu nedenle erken seçim kararıyla birlikte ekonominin daha da küçüleceğini ve işsizliğin artacağını ileri sürebiliriz.

 HUYSUZ ÜÇGEN TÜRKİYE’Yİ ETKİLER

Gelelim bütün bunları niye anlattığımıza…

Anlattık, çünkü Türkiye ekonomisi kırılgan hâldeyken erken seçim ekonomik akla uymuyor. Çünkü küresel ekonomideki huysuz üçgen Türkiye için önemli bir dış şok olabilir.

Peki, “nedir huysuz üçgen” sorusu akla gelebilir.

Huysuz üçgen küresel ekonomide yeni riskleri tanımlamak için kullanılıyor. Amerikan Merkez Bankası’nın faiz artırma olasılığı, Çin’de yaşanan hisse senedi fiyat gerilemeleri ve Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkartılma ya da çıkma olasılığı huysuz üçgeni oluşturuyor. İşte bu huysuz üçgen zaten kırılgan olan Türkiye ekonomisini bir anda zora sokabilir. O hâlde erken seçim kararı alınırken herkesin dikkatli olmasında fayda var. Bir de yapılan son kamuoyu yoklamalarına göre olası bir erken seçim 7 Haziran seçiminin sonuçlarını radikal biçimde değiştirmiyor.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

    :

    :

    :

    :

    "Ekonomi erken seçime dayanır mı?" hakkında Tweetler

    DİĞER EKONOMİ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete