Erdoğan, politikaları ile ekonominin altını oyuyor

Erdoğan’ın Başçı’nın elini ve kolunu bağladığını, ideolojik dış politika yüzünden de ihracatın düştüğünü açıkladı
İngiltere’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Chatham House’un Türkiye uzmanı Fadi Hakura, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın geçen yıl dolar karşısında yüzde 20 değer kaybeden Türk Lirası’nı güçlendirmek için atmak istediği adımların, Erdoğan tarafından ‘kösteklendiğini’ yazdı. Başçı’nın faiz koridoru yerine tek politika faizine geçme planının Erdoğan’ın baskısıyla rafa kaldırıldığını hatırlatan Hakura, görev süresi 19 Nisan’da dolacak olan Merkez Bankası Başkanı’nın faiz oranları indirilmediği için ‘hain’ ilan edildiğini aktardı.
Chatham House’un internet sitesinde kaleme aldığı makalesinde Hakura, güven sarsılması nedeniyle 2015’te 10 milyar dolarlık yabancı sermayenin kaçtığına dikkat çekti.

Makalede ekonomik çalkantı riskinin artacağı uyarısı yapan Fadi Hakura şunları söyledi:

“Güvenilirlik riskleri Başçı’nın nisanda ayrılmasının ardından muhtemelen artacak. Para Politikası Kurulu’nun çoğunluğunun da yıl sonunda ayrılması bekleniyor. Olasıdır ki yerlerine, Erdoğan’ın hedeflerine uysallık gösterecek kişiler gelecek.”

İSTİKRAR İÇİN ÖZERK BİR MERKEZ'E İHTİYAÇ VAR

Fadi Hakura, Erdoğan’ın “ideolojik ve uzlaşmaz” dış politikası nedeniyle Türkiye’nin komşularıyla ilişkilerinin bozulduğunu ve ihracatın yüzde 8.7 düştüğünü kaydetti. Hakura, “Para ve döviz istikrarı istiyorsa, Türkiye’nin özerk bir merkez bankasına ve dengeli bir dış politikaya ihtiyacı var” dedi. Medley Global Advisors araştırmacısı Nigel Rendell de Financial Times’taki makalesinde, Erdoğan’ın baskısı altında olan TCMB’nin beklenen adımları atmamasının, yatırımcıların Türkiye’de enflasyonun düşeceğine inancını sarsacağını belirtti.

Kaynak: Engin Esen | Sözcü

    :

    :

    :

    :

    "Erdoğan, politikaları ile ekonominin altını oyuyor" hakkında Tweetler

    DİĞER EKONOMİ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete