NYT Türkiye'deki Suriyeli çocukları yazdı

New York Times, Türkiye’de yaşayan 1 milyonu aşkın Suriyeli çocuğun kayda değer bir kısmının “kayıp bir kuşak üyesi olarak okulda olmak yerine çalıştığını belirtiyor.
Türkiye’de çalışan Suriyeli çocuklar sorusuna eğilen New York Times gazetesi, bu çocukların durumunu iyileştirmeyi de amaçlayan AB ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşmasının ise Suriyelilerle ilgisi bulunmayan vize muafiyeti gibi bir nedenden dolayı çökebileceğine dikkat çekiyor. New York Times, İstanbul’daki bir tekstil fabrikasında günde 12 saatte çalıştığı belirtilen 9 yaşındaki Ahmet Süleyman adlı Suriyeli çocuğun dramatik öyküsünden hareketle girdiği haberinde, Suriye’de savaş sonucunda babasını kaybeden Ahmet’in okula gidemediği için okuma yazmayı öğrenmediğini anlatıyor.

Haberde, “1 milyonu aşkın Suriyeli çocuk Türkiye’de yaşıyor ve Ahmet gibi binlerce, savaşın gençliğini çaldığı, kayıp bir kuşak üyesi olarak okulda olmak yerine şeker dükkanları, fabrikalarda ve tarlalardadır” deniliyor. Haberde UNİCEF’e dayanarak savaş öncesi Suriye’deki çocukların yüzde 99’unun ilk okulda, yüzde 82’sinin ise orta okulda okuduğuna işaret ediliyor. NYT, 1 milyon Suriyeli’nin Avrupa’ya kaçarken, yoksulluk nedeniyle Türkiye’de kalmaya mecbur 3 milyon Suriye’linin geleceğinin hiç de iç açıcı olmadığını savunan gazete, mülteci krizine ilişkin AB ile Türkiye arasında yapılan anlaşmaya da değiniyor.

Türkiye’deki Suriyelilerin hayat koşullarının iyileştirilmesine yönelik milyarlarca euro tutarında yardımı öngören anlaşmanın Suriyelilerin trajedisi ile "ilgisi bulunmayan", Türk vatandaşlarına vize muafiyeti nedeniyle çökebileceği savunuluyor.

NYT, vize muafiyeti konusunda yaşanan “çıkmaz”ın Türkiye’deki Suriyelilerin geleceğini daha da “belirsiz” hale getirdiğini vurguladığı haberinde Türk Hükümetinin Ocak ayında uygulamaya koyduğu Suriyelilere yönelik çalışma izni sisteminden şimdiye kadar ancak 10 bin 300 Suriye’nin yararlanma hakkını elde ettiğini de anlatıyor.

"BANA KÖTÜ DAVRANMIYORLAR"

Bunun başlıca nedeni olarak da “Türk işverenlerin, asgari ücreti ödemelerini gerektirecek kontratları yapmaya isteksiz olmasını” gösteren gazete, haberinin son bölümünde de Ahmet’in “Çalışmayı seviyorum ve bana kötü davranmıyorlar. Aileme bakmak zorundayım ve tek yolu budur” sözlerini de aktardıktan sonra “Ancak Suriye’de iken Ahmet, sarkıcı olmayı hayal ediyordu ” sözlerine ekliyor.

Kaynak: ANKA

    :

    :

    :

    :

    "NYT Türkiye'deki Suriyeli çocukları yazdı" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete