Çin'den ABD'ye çağrı

Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Xi Jinping: “Çin ve ABD karşılıklı saygı ilkesi ile işbirliği yapmalı.”
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Beijing'de yapılan Sekizinci Çin-ABD Stratejik ve Ekonomik Diyaloğu ve Yedinci Çin-ABD Kültürel Değişim Üst Düzey İstişaresi'nin ortak açılışına katıldı.

Xi Jinping, açılışta yaptığı "Çin-ABD yeni tip büyük ülkeler arası ilişkilerin kurulmasına yorulmaksızın çaba harcayalım" başlıklı konuşmada, dünyanın en büyük gelişmiş ülkesi ve en büyük gelişmekte olan ülkesi olarak ABD ve Çin'in tüm halkların ortak çıkarlarından yola çıkıp Çin-ABD büyük ülkeler arası ilişkilerin kurulması yönünde ilerlemesi gerektiğini vurguladı.

Xi Jinping, ikili işbirliğinde elde edilen sonuçların, tarafların çatışmama, zıtlaşmama, karşılıklı saygı, işbirliği ve ortak kazanç ilkesinde ısrar etmesi gerektiğini gösterdiğini söyledi.

İki tarafın karşılıklı güveni pekiştirerek işbirliğini genişletip yeni bir düzeye taşıması gerektiğini ifade eden Xi, makro ekonomi politikalarında eşgüdümün güçlendirilerek karşılıklı yarar ve ortak kazanca dayalı ikili yatırım anlaşmasına bir an önce varılması için çaba harcanması gerektiğini kaydetti.

İki ülke arasında bazı fikir ayrılıklarının bulunmasının normal olduğuna işaret eden Xi Jinping, tarafların gerçekçi ve yapıcı tavırla bu anlaşmazlıkların kontrol altına alınması ya da giderilmesi için çaba sarf etmesini istedi.

Öte yandan, ABD Başkanı Barack Obama da söz konusu diyalog ve istişareye bir mesaj yolladı.

Kaynak: turkish.cri.cn

    :

    :

    :

    :

    "Çin'den ABD'ye çağrı" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete