Kanada'dan Sisi'ye mektup

Kanada Başbakanı Harper, Kahire’de tutuklu bulunan Al Jazeera gazetecilerinden Kanada vatandaşı Muhammed Fehmi’nin serbest bırakılması için Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’ye mektup gönderdi.
Gazeteci Fehmi ve ailesi tarafından, olayın başlangıcından bu yana girişimlerde bulunulması istenilen ve dün akşama dek herhangi bir girişimi olmayan Kanada Başbakanı Harper, böylece ilk kez devreye girmiş oldu.

Bakanların ve devlet görevlilerinin Muhammed Fehmi’nin serbest bırakılması için çalıştıkları da bildirildi.

MAHKEMEYE ÇIKARILMIŞTI

Kanada vatandaşı olan Fehmi, Al Jazeera gazetecileri Mısırlı Bahir Muhammed ve Avustralyalı Peter Greste ile birlikte 2013’ün Aralık ayında gözaltına alınmış ve Müslüman Kardeşler’e yardım etmek amacıyla yalan haberler yaptıkları suçlamasıyla mahkemeye çıkarılmıştı.

KARAR SİYASİ Mİ?

23 Haziran görülen duruşmada Greste ve Fehmi 7, Bahir Muhammed ise 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Üç gazetecinin avukatları ve yakınları kararın siyasi olduğunu söylemişlerdi.

Fehmi’nin ailesi, sosyal medyada çocuklarının serbest bırakılması için kampanya başlatmıştı. Fehmi’nin ailesine gayriresmi olarak geçen cumartesi günü çocuklarının serbest bırakılacağı açıklanmış, Toronto Pearson Havaalanı’nda basın toplantısı düzeni bile alınmıştı.

CEZA MAHKEMESİNE GÖNDERİLDİ

Gazeteci Fehmi’nin serbest bırakılma haberi beklenirken Mısır Temyiz Mahkemesi 1 Ocak’ta verilen kararları bozmuş ve yeniden yargılama kararı vererek davayı Ceza Mahkemesi’ne göndermişti. Duruşma tarihi 12 Şubat olarak açıklamıştı.
Hapisteki gazetecilerden Peter Greste, 1 Şubat Pazar günü serbest bırakılmış ve Kıbrıs’a giden bir uçakla Mısır’dan ayrılmıştı.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfetah Sisi’nin imzaladığı bir kararname Greste’nin serbest kalmasını sağlamıştı.
Mısır'da cumhurbaşkanının "yargılanan yabancıların, nihai karar öncesinde ülkelerine teslim edilmesi" yetkisi bulunuyor.

    :

    :

    :

    :

    "Kanada'dan Sisi'ye mektup" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ