Dış basının gözü 7 Haziran seçimlerinde

Türkiye'deki seçim dış basının da gündeminde. Reuters'den, Wall Street Journal'a, El Cezire'den Rudaw'a birçok farklı coğrafyayı temsil eden uluslararası basın kuruluşu seçimleri yakından izliyor.
Reuters’ın “Türkler, Pazar günü 10 yılı aşkın bir süredir Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın daha fazla güç toplamasının önünü açacak ya da onun kurduğu Ak Parti’nin 12 yıllık tek parti yönetimini sona erdirecek en çekişmeli parlamento seçimleri için oy kullanmaya başladı” ifadesiyle geçtiği haberde, Diyarbakır’daki bombalı saldırının dikkatleri HDP’ye çevirdiği yorumuna yer verdi.

Fransız haber ajansı AFP ise “Seçimler, Kürt yanlısı Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) mitingine yönelik iki kişinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı bombalı saldırının gölgesinde geçiyor” yorumuyla paylaştığı haberinde, “Türkiye, Pazar günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ülke üzerinde daha fazla hakimiyet kurup kurmamasını belirleyecek başa baş bir seçimde sandığa gidiyor” ifadesine yer verdi.

Associated Press haber ajansı ise “Türkiye Pazar günü, iktidar partisi milletvekillerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın güçlerini desteklemek için Anayasa’yı yeniden yazıp yazmamalarını belirleyecek hayati önemdeki seçime gidiyor” ifadesini kullandı. Haberde, “Erdoğan’ın seçimlerde yarışmadığı fakat Türkiye demokrasisini önemli ölçüde değiştirecek ve ülkenin en güçlü politikacısı olarak yönetimini uzatıp uzatmama konusunda bir referandum olduğu” yorumu yapıldı.

Türkiye’deki seçim kampanyasını çok yakından izleyen El Cezire, oylar sandıklara akmaya başladığını duyururken “Aylardır meydanlarda halktan oy isteyen siyasetçiler artık sustu, halkın vereceği kararı beklemeye başladı” sözlerini kullandı.

El Cezire, ”Oylar sandıklara akmaya başladı” başlığını kullandığı haberde “Aylardır meydanlarda halktan oy isteyen siyasetçiler artık sustu, halkın vereceği kararı beklemeye başladı. Seçmen, Türkiye'yi önümüzdeki dört yıl hangi parti ya da partilerin yöneteceğini belirliyor” dedi.

RUDAW: TÜRKİYE’DEKİ “KRİTİK” SEÇİM BAŞLADI

Türkiye’deki oy verme işleminin başladığını duyuran yabancı medya kuruluşlarından Rudaw, seçimi “kritik” olarak nitelerken Diyarbakır’daki saldırıya dikkat çekerek “Oy verme işlemi, şiddete rağmen saat 08.00’de açıldı” dedi.

WSJ’YA GÖRE, TÜRKİYE’DE “EN BELİRSİZ VE YÜKSEK BAHİSLİ SEÇİM” YAPILIYOR

Wall Street Journal, “seçimin sonucu, Türkiye’nin önümüzdeki 10 yıldaki siyasi geleceğini çizecek gibi” diyor.

ABD’nin çok satan gazetesi Wall Street Journal “Türkiye’deki seçim devleti dönüştürebilir”başlığı ile verdiği geniş haberinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık hedefi ve komşu Suriye ve Irak’tan kaynaklanan ulusal güvenlik risklerine dikkat çekerek “Bu nedenle seçimin sonucu, Türkiye’nin önümüzdeki 10 yıldaki siyasi geleceğini çizecek gibi”diye yazıyor.

    :

    :

    :

    :

    "Dış basının gözü 7 Haziran seçimlerinde" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete