BM raporu: IŞİD Ezidilere ‘soykırım’ yapıyor

Birleşmiş Milletler'in görevlendirdiği komisyonun raporuna göre, IŞİD’in Ezidilere yönelik katliamları ve diğer şiddet uygulamaları 'soykırım' olarak kabul edilmeli.
BM raporunda, IŞİD’in İslam dinine geçmeyen Ezidileri öldürerek ‘soykırım’ yaptığı, Ezidi kadınlarını köle olarak sattığı belirtiliyor.

Tanıklıklara dayanılarak hazırlanılan raporda, Ezidilere yönelik ‘soykırım’da hangi suçların nerede ve kimler tarafından işlendiğine dair bilgiler yer alıyor.

Ezidilere yönelik ‘soykırım’ın sürdüğünü belirten BM komisyonu, suçluların Lahey Adalet Divanı’na çıkarılarak yargılanmasını istiyor.

Raporu hazırlayan komisyonun başkanı Paula Pinheiro; “Ezidilere uygulanan soykırım Güvenlik Konseyi başta olmak üzere politik düzeyde kararlı tavır almayı gerektiriyor” diyor.

'SEKS KÖLESİ'

Komisyon, büyük devletlere yaptığı çağrı ile IŞİD tarafından esir alınıp ‘seks kölesi’ olarak kullanılan 3200 Ezidi kadının da kurtarılmasını istiyor.

Ezidilere yönelik katliamlar 2014’ten bu yana sürüyor

Suriye ve Irak’ta ‘İslam Devleti’ kurmaya amaçladığını açıklayan IŞİD, Irak’ın Sincar eyaletine saldırılarında 2014 yılından bu yana binlerce Ezidiyi öldürmüş, esir aldığı Ezidileri ‘köle’ olarak satmış yahut kullanmıştı.

Kuzey Irak’taki Sincar eyaletinde, IŞİD’in katlettiği Ezidilerin toplu mezarları da bulunmuştu.

Kaynak: DHA, ZETE

 

    :

    :

    :

    :

    "BM raporu: IŞİD Ezidilere ‘soykırım’ yapıyor" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete