ABD'den 'Filistin olmayacak' açıklamasına tepki!

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "Filistin asla olmayacak" açıklamasına yanıt verdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki; "ABD'nin uzun  süredir var olan pozisyonu ve aynı zamanda başarılı İsrail hükümetlerinin  pozisyonu, iki halka kalıcı barış ve istikrarı ancak, güvenli bir İsrail'in  yanında bağımsız ve egemen bir Filistin ile sonuçlanan iki devletli çözümün  getirebileceğidir.

İsrail'i, demokratik Yahudi devleti olarak güvenlik  kılabilmesi için gelecek İsrail hükümeti için de tek yol iki devletli  çözümdür. Başbakan'ın (Netanyahu) sözlerine dayanarak, ABD de iki  devletli çözümün en iyi nasıl başarılacağı noktasında kendi yaklaşımını  değerlendirecek. Kendisinin sözleri, bizim ileriye dönük yaklaşımını  değerlendirmemize neden oldu" dedi.
 
ABD yönetimi, İsrail Başbakanı Binyamin  Netanyahu'nun "Filistin Devleti olamayacağına" dair sözlerinin, ABD olarak, iki  devletli çözüme en iyi şekilde ulaşmak noktasında kendi yaklaşımlarını gözden  geçirmelerine neden olduğunu bildirdi. 
 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, ABD Dışişleri Bakanı John  Kerry'nin Netanyahu ile seçimi kazanmasını kutlamak için kısa bir telefon  görüşmesi yaptığını ama başka konuları görüşmediklerini kaydetti. 
 
"TEK YOK İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMDÜR"

Netanyahu'nun "yeniden seçilmesi halinde, iktidarı döneminde Filistin  devleti diye bir şey olmayacağı" yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine  Psaki, şunları söyledi: 
 
"ABD'nin uzun süredir var olan pozisyonu ve aynı zamanda başarılı  İsrail hükümetlerinin pozisyonu, iki halka kalıcı barış ve istikrarı ancak,  güvenli bir İsrail'in yanında bağımsız ve egemen bir Filistin ile sonuçlanan iki  devletli çözümün getirebileceğidir. İsrail'i, demokratik Yahudi devleti olarak  güvenlik kılabilmesi için gelecek İsrail hükümeti için de tek yol iki devletli  çözümdür. Başbakan (Netanyahu), bu hafta başındaki sözleriyle artık bu yaklaşımı  izleme taahhüdü bulunmadığına işaret etti. Başbakan'ın sözlerine dayanarak, ABD  de iki devletli çözümün en iyi nasıl başarılacağı noktasında kendi yaklaşımını  değerlendirecek. Kendisinin sözleri, bizim ileriye dönük yaklaşımını  değerlendirmemize neden oldu. Bunun ne anlama geldiğini daha fazla yorumlayamam". 
 
ABD olarak, tarafların doğrudan nihai statü konularında anlaşmaya  vararak bu sorunu çözmesini tercih ettiklerini belirten Psaki,  "Netanyahu'nun  pozisyonunu değiştirmesinin etkileri olacaktır" diye konuştu. 
 
Psaki, bu noktada Filistin'in devlet olarak tanınmasına dönük  uluslararası çabalara katılıp katılmayacaklarına yönelik soruyu ise yanıtsız  bıraktı. 
 
Filistin'in BM'de bağımsız devlet olarak tanınma girişimlerinin  anımsatılması üzerine de Psaki, BM Güvenlik Konseyi'nin potansiyel bir eylemine  yönelik önceden açıklama yapmayacağını, şu anda yaklaşımlarını gözden  geçirdiklerini ifade etti. 
 
Psaki, "BM Güvenlik Konseyi'nde İsrail'i korumak için veto hakkınızı  kullanmama ihtimalini açık mı bırakıyorsunuz?" sorusu üzerine, "Başbakan'ın  (Netanyahu) geçenlerdeki açıklaması, kendisinin iki devletli çözüme dönük  taahhütleri konusunda sorular uyandırdı ama bu BM konusundaki pozisyonumuzu  değiştirme kararı aldığımız anlamına gelmiyor" değerlendirmesinde bulundu. 
 
İki devletli çözümü zorlamaya devam edeceklerini vurgulayan Psaki, bir  soru üzerine, Filistin'in İsrail'den vergi gelirlerini ve diğer donör  yardımlarını alamamasına yönelik "derin kaygılarını" da tekrarladı.

    :

    :

    :

    :

    "ABD'den 'Filistin olmayacak' açıklamasına tepki!" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ