close

AB- Türkiye zirvesi yabancı basında

Dünya basını, Türkiye-AB Zirvesi'ni sayfalarına taşıdı.
Avrupa Birliği ve Türkiye'nin mülteci krizine çözüm konusunda işbirliği yapılacağını açıklamasına dünya basınında geniş yer verildi.

Financial Times gazetesi, "Yeni göçmen akımlarının önüne geçebilmek için Türkiye'deki demokrasiye dair endişeler bir kenara bırakıldı" diyor.

"Her ne kadar birçok önkoşula bağlanmış olsa da, taraflar arasındaki anlaşma Avrupa'yı kapsamlı bir göç stratejisine bir adım yaklaştırmış oldu" yorumu yapılan haberde, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in uzlaşmanın sağlanması için büyük bir çaba harcadığı da kaydediliyor.

Brüksel'deki zirvenin Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklanmalarından sadece birkaç gün sonra gerçekleştiğine dikkat çekilen haber şöyle devam ediyor:

"Türkiye'nin siyasi istikrarına ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın otoriter eğilimlerine yönelik artan endişelerin bastırılması, Ankara'nın işbirliğine verilen önemi gösteriyor."


"Alman yetkililer, Erdoğan'ın hızla büyüyen insan ticaretini durdurabileceğine ve Balkanlara uzanan kara sınırlarını da kontrol altına alabileceğine inanıyor" denen haberde, her iki tarafın da verdiği sözleri yerine getirip getiremeyeceği konusuna şüpheyle yaklaşanlar olduğu da vurgulanıyor.
Haberde, üzerinde uzlaşılan nihai metinde birçok noktanın kasten muğlak bırakıldığı da ifade ediliyor:

"3 milyar euronun ne zaman ödeneceği ya da nasıl bir ödeme planı olacağı konusunda detay yok. Vize serbestisi ve üyelik sürecinin hızlandırılması konuları ise Kıbrıs sorununa bağlı olacak. Birçok diplomat Kıbrıs sorunu çözülse dahi AB lidewrlerinin 75 milyon nüfuslu Türkiye'ye Fransa ve Almanya'daki genel seçimler öncesinde vizesiz seyahat verilebileceği fikrine şüpheyle yaklaşıyor."

'TÜRKİYE'YE AÇIK ÇEK VERMEYİZ'

Independent gazetesi de AB ve Türkiye arasındaki anlaşmanın birçok noktasının muğlak olduğuna dikkat çekiyor.

"Her ne kadar müzakerelere hız verileceği ifade edilse de, metinde hangi müzakere fasıllarının açılacağı konusunda bir ifade yer almıyor" diyen gazete, sadece ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi vurgusunun yapıldığını söylüyor.
Gazetenin haberinde "Göçmen krizinde işbirliği karşılığında Ankara'ya ne kadar taviz verilebileceği konusunda AB liderlerinin farklı görüşleri var. Pek çok lider varılan anlaşmanın Türkiye'nin zayıf insan hakları karnesini eleştirmelerine engel olmayacağını ifade ediyor" deniyor.

Haberde İtalya Başbakanı Matteo Renzi'nin Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmasını hatırlattığı da belirtiliyor.

Belçika Başbakanı Charles Michel'in ise "Türkiye'ye açık çek veremeyiz. Türkiye AB'ye üyelikten çok uzakta. Kat edilmesi gereken çok yol var" sözlerine haberde yer veriliyor.

Merkel'in 8 ülkeli mini zirvesi

Guardian gazetesinde ise Türkiye'yle yapılan görüşmelere paralel olarak Almanya Başbakanı Merkel'in bazı AB üyesi ülkelerle mini bir zirve gerçekleştirdiği ifade ediliyor.

'Merkel'in mini zirvesi AB'yi böldü' başlıklı haberde, Almanya Başbakanı'nın Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu'yla görüşmelere geçmeden önce Finlandiya, Belçika, Lüksemburg, Hollanda, Avusturya, İsveç ve Yunanistan liderleriyle görüştüğü belirtiliyor.

"Türkiye'nin de dahil olduğu eşi görülmemiş bir AB zirvesinde kırılgan bir pakt oluşturulmaya çalışıldı. Ancak bazı AB ülkelerinin göç politikalarına direnmesi üzerine Merkel 7 ülkenin lideriyle ayrı bir mini zirve yaptı" denen haberde, mini zirvenin amacının AB içinde uzlaşma sağlanamaması halinde devreye sokulacak bir B planını görüşmek olduğu ifade ediliyor.

Gazetenin haberinde, "Mini zirve, Merkel'in tüm üye ülkelere bağlayıcı göçmen kotaları verilmesi fikrinden vaz geçmeye başladığı fikrini akıllara getirdi. Mini zirve hakkında konuşan Merkel'in müttefiki ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, 'Bu tplantı Türkiye'den yasal yollarla çok sayıda göçmen kabul etmeye hazır olan ülkeler arasında gerçekleşti' diyordu" ifadeleri yer alıyor.

Mini zirveye Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın katılmadığı belirtilirken, "Ancak Hollande'ın programının uygun olmaması nedeniyle toplantıda bulunmadığı, Fransa'nın toplantıdaki ülkelerin fikirlerini desteklediği ifade ediliyor" deniyor.

İSVEÇ BASINI GENİŞ YER VERDİ

Türkiye-AB zirvesi İsveç televizyonları ile yazılı basın organlarında haber ve yorumlarla geniş olarak yer aldı.
İsveç televizyonu SVT internet sayfasındaki zirve haberini dün gece yayınlanan Agenda adlı haber programında konuşan Güvenlik ve Gelişme Politikaları Enstitüsü uzmanı Halil Karaveli’nin sözlerini başlığa taşıyarak ‘’Türkiye sığınmacıları şantaj silahı olarak kullanıyor ’’ biçiminde duyurdu.

Sabah gazetelerinden Dagens Nyheter tam sayfa duyurduğu haber yorumunda ‘’Sert eleştirilere karşın AB ile Türkiye arasında daha sıkı ilişkiler ‘’başlığını kullandı. Haberde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun AB’nin Türkiye ile yakın ilişkiler başlatmasından memnun olduğu belirtildi. Türkiye’de politik ortamın gergin olduğuna dikkat çekilen yorumda ‘’Bu nedenle AB ile varılan anlaşma çok hassas’’ değerlendirilmesi yapıldı.

Yine etkin sabah gazetelerinden Svenska Dagbladet ise ‘’AB zirvesi Türkiye’nin başarısı” başlığını kullandığı haberinde ‘’ Türkiye sığınmacıları AB sınırlarına gelmeden durdurup sınır dışı edecek. Karşılığında AB ile zirve toplantıları yapılıp üyelik görüşmelerinde yeni sayfa açılacak. Türkler ayrıca 3 milyar Euro alıp, AB’ye vizesiz girecekler’’ denildi.

Kaynak: BBC Türkçe / DHA

    :

    :

    :

    :

    "AB- Türkiye zirvesi yabancı basında" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete