Günün Videosu

AB-Türkiye anlaşmasına bir çekince daha: Portekiz reddedebilir

AB ile Türkiye arasında varılan anlaşmaya AB içinden itirazlar sürüyor.
Portekiz Başbakanı Antonio Costa, anlaşmanın parlamentodan geçemeyebileceğini söyledi. Anlaşmada Avrupa’ya göçmen akınını durdurmasına karşılık Türkiye’ye 6 milyar avroya varacak miktarda yardım edilmesi öngörülüyor.

Portekiz’de ana muhalef partisi Sosyal Demokratlar anlaşmayı kabul etmediklerini zatan açıklamıştı. Costa, özellikle bu tür yardımlara karşı çıkan Sol Blok ve Komünis Parti’nin de ret oyu verebileceğine dikkat çekti.


TÜRKİYE'YE TAVİZ VERİLMEMESİ UYARISINDA BULUNMUŞTU

Avusturya İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner ise anlaşmaya başka bir noktadan itiraz etmiş, Zaman gazetesine kayyum atanmasına göndermede bulunarak, “Hükümetin bir gazeteyi ele geçirdiği Türkiye’nin üç gün sonra AB’ye bir istekler listesi sunması ve vize serbestisiyle ödüllendirilmesi ziyadesiyle sorgulanmaya açık bir durum” demişti.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da Türkiye’ye taviz verilmemesi uyarısında bulunmuştu.Anlaşmada Avrupa’ya göçmen akınını durdurmasına karşılık haziran sonuna kadar Türkiye’nin vize zorunluluğunun kaldırılması ve üyelik görüşmelerinin hızlandırılması da kararlaştırılmıştı.Brüksel’de Türkiye’yle düzenlenen zirve sırasında, Avrupa Birliği (AB) liderlerinin, olası bir mutabakatı tehlikeye atmamak için Zaman gazetesine kayyum atanmasını gündeme getirmemeye özen gösterdiği ortaya çıkmıştı.

Tek bir ülkenin onay vermemesi anlaşmanın çökmesini gerektirmiyor ama yardım miktarınının azalması anlamına geliyor.

Batı Avrupa’nın en yoksul ülkesi Portekiz’in Türkiye için varılan 3 milyar avroluk anlaşmaya 24 milyon avro katkı yapması kararlaştırılmıştı. Söz konusu miktar bu ay başındaki zirvede 6 milyar avroya çıkarılmıştı.

Kaynak: diken.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "AB-Türkiye anlaşmasına bir çekince daha: Portekiz reddedebilir" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete