close

​Artvin yandaş iş adamına direniyor

Altın madeni için harekete geçen Cengiz’e karşı, Artvinliler yine zafer öngörüyor
Artvin kent merkezine 8 kilometre uzaklıktaki Kafkasör Yaylası, Cerattepe ve Genya dağında altın madeni girişimi yeniden hortladı. 17/25 Aralık büyük yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sırasında çıkan ses kayıtlarında “milletin A…na koyacağız” dediği iddia edilen Mehmet Cengiz’e ait Cengiz Holding, iptal edilen maden için yeni Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu hazırlayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sundu.

ARTVİN HALKI DİRENDİ

Orman Bölge Müdürlüğü ise rapora olumlu karar verdi. Gelişmelerden sonra Artvin halkı bir kez daha sokağa çıktı ve Orman Bölge Müdürlüğü’ne kadar yürüyerek yolu trafiğe kapattı. Yeşil Artvin Derneği adına basın açıklaması yapan Neşe Karahan “Zalimin zulmü devam ediyor. Bir kez daha sabrımızı denemek, gücümüzü test etmek istiyorlar. Çoruh’un azgın suyu bile hapsedildiği setlerin arkasında uyuyor da düşman uyumuyor. Yeni bir sınav bizleri bekliyor” dedi.

Cerattepe’de 2012 yılında başlayan mahkeme sürecinde Rize İdare Mahkemesi kararında açıkça, Cerattepe bölgesinde madencilik yapılamayacağı, ya Artvin’in bu haliyle kalacağı, ya da madencilere terk edilmesi gerektiğini belirtmişti. Bu karar maden şirketi tarafından temyiz edilmiş ve Danıştay’taydı.

Karahan “Maden şirketi bu davadan umudunu kesmiş olacak ki, yeni bir ÇED raporu hazırlayarak ilgili bakanlığa sunmuş, seçim atmosferinin karmaşasından yararlanıp raporun kabul edilmesini sağlamış, böylece yeni bir dava süreci de başlamıştır” dedi.

MAHKEME: MADENCİLİK YAPILAMAZ

Rize İdare Mahkemesi’nin geçen yaz verdiği kararda önceki ÇED raporunun eksik olduğunu ve tamamlanması gerektiğini değil, Artvin’de dava konusu yerde madencilik yapılamayacağını açıkça belirtmişti. Yeşil Artvin Derneği yeni bir ÇED raporu ile Cengiz Holding’in mahkemenin bu kararının arkasından dolanabileceğini savunuyor.

Karahan: “Yeni bir ÇED’le ilgili yeni dava süreci beklenmeden, bu ÇED yargı onayından geçmeden Cerattepe’de bu Orman Bölge Müdürü’ne rağmen ağaç katliamı yaptırmayacağımızı, canımız pahasına yaşam hakkımızı savunacağımızı ilan ediyoruz. Bu günden sonra da dağlarımızı bekliyoruz. Zalimin zulmü varsa Artvin Halkının 20 yıllık mücadele deneyimi var. Gelin, Cerattepe’deyiz, bekliyoruz.”

    :

    :

    :

    :

    "​Artvin yandaş iş adamına direniyor" hakkında Tweetler

    DİĞER ÇEVRE HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete