3’üncü havalimanı uğruna, kuşların göç yolu değiştirilecek

3’üncü havalimanı projesini üstlenen konsorsiyum içinde bulunan Limak Holding’in patronu Nihat Özdemir, “Kuşların göç rotası konusunda çok özel bir çalışma yürütüyoruz.
Vatan gazetesi yazarı Murat Çelik, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Siirt mitingi dönüşünde işadamı Nihat Özdemir ile 3’üncü havalimanı projesinin durumunu konuştu.

Özdemir inşaat ile ilgili olarak şunları söyledi:

“Arazi devrini birkaç gün önce, 1 Mayıs’ta yaptık. Şimdi işler hızlanacak. Şu anda arazi düzenleme çalışmaları sürüyor. Çalışan sayısı 3.000’e yaklaştı. Şu ana kadar 500 milyon euro harcadık. Hafriyat faaliyetinde 700 kamyon çalışıyor. Kamyon sayısı 1200’e çıkacak.

7 BANKADAN 4,5 MİLYAR EURO KREDİ ALACAKLAR

Projenin kredi konusu çözüldü. 7 bankadan 4,5 milyar euro kredi alacağız. Bunun yüzde 60’ı 3 devlet bankasından (Ziraat, Halkbank ve Vakıfbank). Yüzde 40’ı da 4 özel bankadan (Garanti, Yapı Kredi, Denizbank ve Finansbank). Kredi, 4 yılı ana para ödemesiz, toplam 16 yıl vadeli olan bu kredinin yanı sıra 5 ortak (Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon girişim grubu) toplam 1 buçuk milyar Euro öz sermaye koyuyoruz.

Bunca yıllık iş hayatımda gördüğüm en zor arazi. Zemin işi çok meşakkatli. Fakat her türlü zorluğa rağmen, dünyanın en önemli havalimanlarından biri olacak bu projeyi 29 Ekim 2017’ye yetiştireceğimizi düşünüyorum.”

“KUŞLARIN GÖÇ ROTASINI DEĞİŞTİRECEĞİZ”

3’üncü havalimanının, kuşların göç yolu üzerine inşa edildiği için sıkça eleştirilmesi üzerine konuşan Özdemir, “Kuşların göç rotası konusunda çok özel bir çalışma yürütüyoruz. Yurt dışı örneklere bakıyoruz, uzmanlarla çalışıyoruz. Sinyaller kullanarak, kuşların rotasını değiştirecek bir sistem yerleştireceğiz. Kuşlar bu bölgeye gelip yiyecek ihtiyaçlarını da karşılıyorlar. Şimdi onları sinyallerle farklı alanlara yönlendireceğiz, o alanlarda yiyecek bulunduracağız. Dolayısıyla kuşlara öğreterek rotalarını değiştireceğiz” dedi.

“BÖLGEDEN ARAZİ ALMAYI DÜŞÜNÜYORUM”

“Bölgede hiç arazim yok” diyen Nihat Özdemir, “Bildiğim kadarıyla konsorsiyumumuzdan kimsenin de yok. Ama bundan sonra almayı düşünüyorum çünkü bölge çok değerlenecek. Dövizdeki son yükselişlerden olumsuz etkilenmedik çünkü havalimanının gelir kalemlerinin hepsi euro ile. Hatta, harcamalarımız Türk lirası olduğu için euronun yükselmesi avantaj bile. Ama altyapı çalışmalarındaki yük

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.

    :

    :

    :

    :

    "3’üncü havalimanı uğruna, kuşların göç yolu değiştirilecek" hakkında Tweetler

    DİĞER ÇEVRE HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete