Türkiye'de 7 milyon kişi işsiz!

DİSK-AR, Türkiye’de gerçekte 6 milyon 885 bin kişinin işsiz olduğunu açıkladı.
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), TÜİK tarafından açıklanan İşgücü Anketi Ocak 2015 dönem sonuçlarını değerlendirdi.

Disk-Ar, resmi işsizlere, umudu olmadığı için ya da diğer nedenlerle son 4 haftadır iş arama kanallarını kullanmayan ve işe başlamaya hazır olduğu halde bu nedenle işsiz sayılmayanlar da dahil edildiğinde işsizlik oranının yüzde 18.5, işsiz sayısının da 5 milyon 794 bin kişi olduğunu belirtti. Disk-Ar, işinden memnun olmayan ya da daha fazla çalışmak istediği halde düzgün işler bulamadığı için çaresiz kısa süreli işler yapanlar ilave edildiğinde işsizlerin toplam sayısının 6 milyon 885 bin kişiye ulaştığını ve bunların geniş işgücü içindeki payının ise yüzde 22.02 olduğunu bildirdi.

“KADINLARDA GENİŞ TANIMLI İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 26”

Kadınlarda tarım dışı işsizlik oranının yüzde 17.3 olarak gerçekleştiğine dikkat çeken DİSK-AR, “Kadınlar için resmi işsizlik oranı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,5 puan artarak yüzde 13,1’e yükseldi. Kadınlarda geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 26 oldu” dedi.

“YÜKSEKÖĞRETİMDE İŞSİZ SAYISI192 BİN KİŞİ ARTTI”

DİSK-AR, yükseköğretim mezunları arasında işsiz sayısının bir önceki senenin aynı dönemine göre 192 bin kişi arttığını dile getirdi. Disk-Ar, gençler için (15-24 yaş) geniş tanımlı işsizlik oranının yüzde 30 seviyesinde gerçekleştiğini, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre tarım-dışı sektörlerde genç işsizlik oranının ise 2,5 puan artış kaydettiğini vurguladı. Disk-Ar, işsizlikle mücadele için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

“-Haftalık çalışma süresi gelir kaybı yaşanmaksızın 37,5 saate, fazla mesailer için uygulanan yıllık 270 saat sınırı, 90 saate düşürülmelidir.

-Herkese en az 1 ay ücretli izin hakkı tanınmalıdır.

-Herkes için iş güvencesi ayrımsız bir biçimde uygulanmalıdır.

-Sendikal hak ve özgürlükler güvence altına alınmalı, sendikal barajlar kaldırılmalı, herkesin sendika hakkını özgürce kullanabilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

-Taşeronlaşma ve kayıt dışı istihdam engellenmelidir.

-Kamu girişimciliği ve hizmetleri istihdam yaratacak şekilde yeniden ele alınmalıdır.

-Kamuda personel açığı derhal kapatılmalıdır.

-Kadın istihdamının artırılması ve işsizliğinin azaltılması için işgücü piyasalarındaki cinsiyetçi uygulamalara son verilmeli, ev içi bakım hizmetleri devletin gereken nitelikli, yaygın ve ücretsiz bakım hizmetlerini sağlaması ile kadının üzerinden alınmalıdır. “

Kaynak: ANKA

    :

    :

    :

    :

    "Türkiye'de 7 milyon kişi işsiz!" hakkında Tweetler

    DİĞER ÇALIŞMA HAYATI HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete