Hava kirliliği can alıyor

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, Türkiye’de her sene hava kirliğine bağlı olarak 20-24 bin insan yaşamını yitiriyor. Diğer bir ifadeyle ise Türkiye’deki her 10 ölümden biri hava kirliliğine bağlı gerçekleşiyor.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr Recep Akdur, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kaynaklarına göre, Türkiye’de her sene hava kirliğine bağlı olarak 20-24 bin insanın yaşamını yitirdiğini belirterek, “Bu sayı her sene meydan gelen 240 bin ölümün yüzde onuna karşılık geliyor. Yani Türkiye de her 10 ölümden biri hava kirliliğine bağlı” dedi.

Akdur, yaptığı açıklamada, DSÖ’nün son hava kirliliği raporuna göre, 2012 yılında 8 ölümden birinin nedeninin hava kirliliği olduğunu ve hava kirliliği nedeniyle 2012 yılında 7 milyon insanın erken yaşamını kaybettiğini vurguladı. Hava kirliğinin özellikle orta ve alt gelirli ülkelerde hüküm sürdüğünü dile getiren Akdur, “Neden olduğu hastalıkların başında akut solunum yolları enfeksiyonları, KOAH, kalp damar hastalığı, inme, enfarktüs ve akciğer kanseri geliyor. Hava kirliliğinden özellikle yaşlılar, çocuklar ve hamile kadınlar olumsuz etkileniyor” dedi.

HAVA KİRLİLİĞİ ÖLDÜRÜYOR

Akdur, DSÖ raporuna göre dış hacim kirliliğine bağlı ölümlerin, yüzde 40’ı iskemik kalp hastalığı, yüzde 40’ı inme, yüzde 11’i kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), yüzde 6’sı akciğer kanseri, yüzde 3’ü ise çocuklardaki zatürreeden meydana geldiğini bildirdi.

Akdur, binalardaki iç hacim hava kirliliğine bağlı ölümlerin ise yüzde 34’ü inme, yüzde 26’sı iskemik kalp hastalığı, yüzde 22’si KOAH, yüzde 12’si çocuklardaki zatürree, yüzde 6’sının ise akciğer kanseri nedeniyle meydan geldiğini dile getirdi.


    :

    :

    :

    :

    "Hava kirliliği can alıyor" hakkında Tweetler

    DİĞER SAĞLIK HABERLERİ