Yazıcıoğlu davasında "Ankara Emniyeti" şüphesi

Yazıcıoğlu mahkemesi, kazanın yaşandığı gün sanık D.Ö. ile 39 görüşme yaptığı belirlenen Ankara Emniyet İstihbarat'ta görevli polis M.G. ''Ben görüşmedim, bu hatları genelde şube müdürleri kullanıyordu’’ deyince harekete geçti.
Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte altı kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin davada mahkeme, kazanın yaşandığı güne ait 39 sır görüşmenin peşine düştü.

Mahkeme, sanık D.Ö. ile o dönem Ankara Emniyet İstihbarat'ta görevli olan polis memuru M.G. adına kayıtlı telefonlar arasında yapılan bu görüşmelerle ilgili olarak Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yazı yazılmasına karar verdi. Yazıda, tanık M.G. adına kayıtlı telefon numaralarının olay tarihinde kimler tarafından kullanıldığının tespit edilmesi istenecek. M.G. daha önce, “Ben görüşme yapmadım. Bu aldığımız hatlar genelde şube müdürleri tarafından kullanılıyordu” demişti.

Kahramanmaraş’ta 25 Mart 2009 tarihinde meydana gelen helikopter kazasında, Yazıcıoğlu ile birlikte altı kişi yaşamını yitirmişti. Olaya ilişkin, dönemin Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı D.Ö. hakkında ‘‘görevi kötüye kullanmak’’ gerekçesiyle dava açılmıştı. Kahramanmaraş 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın altıncı duruşması 6 Ekim’de görüldü. Duruşmanın ana gündemi, o dönem Ankara Emniyet İstihbarat Dairesi’nde görev yapan polis memuru M.G. adına kayıtlı telefonlar oldu.

M.G., ‘‘O HATLARI GENELDE ŞUBE MÜDÜRLERİ KULLANIYORDU’’ DEMİŞTİ

GriHat daha önce, devam eden davanın tek sanığı olan D.Ö.’nün üzerine kayıtlı iki telefon numarasından, kazanın meydana geldiği gün toplam 129 görüşmenin yapıldığının belirlendiğini duyurmuştu.

HTS (telefon ve baz bilgileri) kayıtlarına göre, bu görüşmelerin 39’u M.G. ile yapılmıştı. M.G. ise, Ankara’da talimatla alınan ifadesinde ‘‘Olay tarihinde sanık ile cep telefonu veya sabit telefondan herhangi bir telefon görüşmesi yapmadım. Emniyet Genel Müdürlüğü’nde kurum adına GSM şirketlerinden hat alıp açtırmaya kapatmaya yetkiliydim. Ancak bu hatları kesinlikle ben kullanmıyordum. Bu aldığımız hatlar genelde şube müdürleri tarafından kullanılıyordu’’ demişti.

“M.G. ADINA KAYITLI TELEFONLAR, EMNİYET’TE KİM TARAFINDAN KULLANILDI”

Yazıcıoğlu ailesinin avukatları, 6 Ekim’de görülen duruşmada bu kritik konunun aydınlatılmasını istediler. GriHat’ın ulaştığı duruşma tutanağına göre, Avukat Selami Ekici “Tanık M.G.’nin beyanıyla bağlantılı olarak M.G. adına kayıtlı telefonların Emniyet Genel Müdürlüğünden kim tarafından kullanıldığının tespit edilerek mahkemeye bildirilmesini ayrıca telefonların kurum adına mı yoksa kurum çalışanları adına mı çıkartıldığının Emniyet Genel Müdürlüğünden sorulmasını talep ederiz” dedi. Avukat Kemal Yavuz da aynı talebi tekrarladı.

“ANKARA EMNİYET İSTİHBARAT DAİRE BAŞKANLIĞI’NDAN VERİLEN TALİMATLA BİLGİ NOTU GÖNDERİLDİ”

Avukat Yavuz ayrıca, şunları dile getirdi:

“Ana dosyada 14.02.2014 tarihinde Erzurum ili Dumlu Radar Mevzii Komutanlığı’nda yapılan keşfe ilişkin rapor henüz gelmemiştir. Aradan geçen süre göz önüne alındığında bu dosya üzerinde bir operasyon olduğunu düşünmekteyiz. Deliller toplanmıyor, delillerin toplanmasının önünde engeller olduğunu düşünüyorum.

Ayrıca, Gaziantep Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararında da belirtildiği üzere bu dosyanın ana dosyadan ayrılmasının mümkün olmadığı anlaşılmaktadır. Sanık söz konusu bilgi notunu Kayseri Valisinin açıklamasından sonra Kayseri Valisine göndermiştir.

Bu konuda Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı tarafından verilen talimatla bu bilgi notu gönderilmiştir. Sanık bu şekilde aracı durumundadır. Sanığın arkasındaki kişilerin tespiti bakımından sorgulamanın muhakkak suretle yapılması lazım. Bu nedenle de sanığın huzurda sorgulanmasını talep ediyoruz. Biz sanığın diğer kişilerin içindeki en masum kişi olduğunu düşünmekteyiz.”

“KARBONMONOKSİT GAZININ NEDEN YÜKSEK OLDUĞUYLA İLGİLİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA TALEP ETTİK ANCAK…”

Yavuz, duruşmada bir başka kritik konuyu daha gündeme getirdi. Yavuz, “Adli tıp raporunda görüldüğü üzere maktüllerin vücutlarında karbonmonoksit bulunmuştur. Özellikle pilotun üzerinde fazla miktarda karbonmonoksit olduğu görülmektedir. Neden karbonmonoksit gazının yüksek düzeyde olduğuyla ilgili bilimsel araştırma talep ettik ancak şu ana kadar herhangi bir ilerleme sabit değildir” şeklinde konuştu.

MAHKEME'DEN, ANKARA EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NE: O GÖRÜŞMELERİ KİMLER YAPTI

Mahkeme ise, 39 görüşme kapsamında polis memuru M.G. ile ilgili şu iki karara vardı:

“» Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yazı yazılarak sanığın olay günü yapmış olduğu telefon görüşmeleriyle ilgili HTS raporunda belirtilen ve tanık M.G. adına kayıtlı olan telefon numaralarının olay tarihinde kimler tarafından kullanıldığının tespitinin istenilmesine, ayrıca HTS raporlarından bağımsız olarak olay tarihinde M.G. adına kaç tane telefonun kayıtlı olduğunun tespit edilmesinin istenilmesine

» Tanık M.G.’ye ait beyanda telefonların kendi adına ancak kurum tarafından kullanılmak üzere alındığının belirtilmesi üzerine bu hususun yani İstihbarat Daire Başkanlığı’nda kullanılan telefonların şahıslar adına alınıp alınmadığı, uygulamanın ne şekilde gerçekleştiği, tanığın beyanlarının da eklenerek sorulmasının istenilmesine”

YEDİNCİ DURUŞMA 22 ARALIK’TA

Bu arada, ilk duruşması 3 Ekim 2014’te  görülen davanın bir sonraki duruşması 22 Aralık 2015 tarihinde gerçekleştirilecek.

Kaynak: Hüseyin Özkaya | GriHat

    :

    :

    :

    :

    "Yazıcıoğlu davasında "Ankara Emniyeti" şüphesi" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete