En parlAK bakanlar, eskiler ve yeniler bir arada

AKP iktidarında hangi bakan ne yapmış?
Eski - yeni bir çok bakanın yer aldığı en parlAK bakanlar listesinde ise seçim yapmak daha zor gibi:

1 - KEMAL UNAKITAN

Şimdilerde adını pek duyamadığımız Kemal Unakıtan, nam-ı diğer ‘Kemal Abi’. 2002 - 2009 tarihleri arasında üç ayrı hükümette Maliye Bakanlığı yapmıştı. Oğlu Abdullah Unakıtan’a özel ‘yumurta yasası’ çıkaran, hakkında birçok yolsuzluk davası açılan bakan Unakıtan birçok devlet kurumunun özelleşmesinde de önemli rol oynamıştı. Özelleştirmeler konusundaki endişelerini, “Özelleştirmede satıyorsun, satıyorsun bitmiyor. Bu kadar komünist bir ülkeymişiz. Komünizmin ağdalısıymışız,” diyerek dile getiren bakan, Tekel ve Petkim özelleştirmeleri öncesinde yaptığı “Babalar gibi satarız,” çıkışıyla hafızalardaki yerini sağlamlaştırmıştı.

2 - EGEMEN BAĞIŞ

Son dönemin popüler isimlerinden Egemen Bağış listenin iddialı eski bakanlarından. 2009-2011 arasında AB Bakanlığı görevinde bulunan Bakan Bağış,

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında hakkında soruşturma açılan dört bakandan biriydi.

Soruşturma sonrası bakanlık koltuğunu kaybetse de, hakkındaki Yüce Divan oylamasını, oy zarfını artistik bir hareketle kutuya atarak savuşturmayı başarmıştır. Bağış'a ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarındaki, “Oğlum ben her gün her Cuma bir tane ayet sallıyorum,” makarası hâlâ zihinlerde tazeliğini koruyor.

3 - İDRİS NAİM ŞAHİN

Diğer bir parlAK bakanımız, 2011-2013 yılları arasında İçişleri Bakanlığı yapan İdris Naim Şahin. 17-25 yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarının ardından AKP’den istifa edip Milad Partisi'ni kuran Şahin, 7 Haziran genel seçimlerinden sonra kurucusu olduğu bu partiden de istifa etmiştir.

Bakan Şahin, Erzurum’da gerçekleştirdiği bir ziyaret sırasında kendisini gördüğüne sevindiğini ifade eden bir yurttaşa “Yok ya. Nerden bileyim sevindiğini? Hadi bir takla at ya da oyna bir göreyim. Çal bakayım davulcu,” diyerek yanıt vermişti.

4 - TANER YILDIZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na hala devam etmekte olan Taner Yıldız. Soma katliamı sonrasında bölgede çalışırken iki gün üst üste aynı gömleği giyerek büyük bir özveride bulunan bakanı, aynı zamanda 30 Mart yerel seçimleri sonrası yaptığı çıkıştan da hatırlıyoruz.

Bakan Yıldız, oy sayımı sırasında birçok noktada gerçekleşen elektrik kesintileri sonrası yaptığı “Arkadaşlar espri gibi kabul etmeyin lütfen. Bir trafo merkezine kedi girdi ve kısa devre yaptı. Yaklaşık 3,5-4 metreden atlayan bir kedi bunu yapabiliyor. Bu geçen ay da seçim öncesinde de olmuştu. Bunu seçime bağlamak yanlış,” açıklamasıyla yüreklere su serpmişti.

5 - AHMET DAVUTOĞLU

Hali hazırda geçici başbakan olan Ahmet Davutoğlu, dört yılı aşkın Dışişleri Bakanlığı görevinin ardından Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle birlikte Erdoğan’ın gölgesi olarak başbakanlık koltuğuna oturmuştu.

Davutoğlu'nun en başarılı olduğu konu dış politika. Dışişlerinde “komşularla sıfır sorun” şiarıyla yola çıkan Davutoğlu, “stratejik derinlik” avantajını da kullanarak Ortadoğu’da yeni Osmanlıcı ve mezhepçi politikalarla en sonunda “değerli yalnızlık”a ulaşmayı başarmıştır.

6 - ZAFER ÇAĞLAYAN

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı görevlerinde bulunan Mehmet Zafer Çağlayan, 17 Aralık soruşturmasının ardından bakanlık görevinden istifa etmiştir.

Yüce Divan’a gönderilmek üzere hakkında oylama yapılan dört bakandan biri olan Çağlayan, özellikle Reza Zarrab’tan ‘hediye’ olarak aldığı 700.000 liralık saat ile uzun süre gündemde kalmıştı.

7 - BİNALİ YILDIRIM

Üç dönem Ulaştırma Bakanlığı yapan Binali Yıldırım’ı, bakanlığı döneminde meydana gelen ve 41 yurttaşın ölümüyle sonuçlanan Pamukova tren kazasıyla hatırlıyoruz.

Bakan Yıldırım, kaza sonrası istifa etmek bir yana yaptığı her uygulamanın arkasında olduğunu belirtip sorumluluktan kaçmayı tercih etmiştir.

Haberleşmeden de sorumlu olan Binali Yıldırım, cloud teknolojisini tanıttığı "fazla kafa yormamak lazım, hikmetine şey yapmamak lazım" sözleriyle de biliniyor. Yıldırım, Cumhurbaşkanı danışmanı olarak görev yapmaya devam ediyor.

8 - FARUK ÇELİK

Listemizin bir diğer parlAK ismi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik. Bakanlığı döneminde işçi ve emekçi hakları törpülenmiş, Soma, Ermenek ve Torunlar gibi toplu işçi katliamları meydana gelmiş, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği

Meclisi raporuna göre bu dönemde en az 6732 işçi can vermiştir. Ermenek’teki işçi ölümlerinin ardından “Hayat devam ediyor,” diyebilen bakan halen görevinin başında.

9 - ERDOĞAN BAYRAKTAR

Hakkında Yüce Divan oylaması yapılan dört bakandan biri Erdoğan Bayraktar. 2011-2013 yılları arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevinde bulundu.

TOKİ başkanı olduğu dönemde kurumun paralarının ‘Allah’tan geldiğini iddia eden Bayraktar’ı unutulmaz yapan ise ne yolsuzluk ne de rüşvet. Kendisinden yardım isteyen kanser hastası genç kadının cebine para sıkıştırıp “Düşünme,” diyen Bakan Bayraktar partisinin ve kendisinin insan hayatına verdiği değeri açıkça ortaya koymuştu.

10 - ÖMER DİNÇER

Listemizin son ismi ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptıktan sonra 2 yıl da Milli Eğitim Bakanlığı yapan Ömer Dinçer. Görev yaptığı dönemde uygulamaya konan 4+4+4 eğitim sistemiyle, ilk, orta ve lise eğitimi kesintili bir şekilde düzenlenmiş, eğitimde gericileşmenin önü açılmış, neoliberal piyasa düzenine erken yaşta işgücü sağlayacak ‘esnek’ bir eğitim sistemine geçilmiştir.

Bakan Dinçer, yeni eğitim sistemine yapılan bilimsel eleştirilere ise, “Normal vatandaşlar bizi destekliyor. 66 aya itiraz edenler PKK yanlısı ve laik kesimler,” diyerek yanıt vermişti.

BİRGÜN'ÜN ANKETİNE TIKLAMAK İÇİN FOTOĞRAFI TIKLAYINIZ...



Kaynak: BirGün

    :

    :

    :

    :

    "En parlAK bakanlar, eskiler ve yeniler bir arada" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete