Digitürk RTÜK’ten uyarı alabilir

Üst Kurul, Digiturk’ün Kanaltürk, Bugün TV, Samanyolu TV, Mehtap TV, Samanyolu Haber, Yumurcak TV ve Irmak TV’yi gerekçesiz olarak platformdan çıkarmasını mercek altına aldı
Digiturk’ün Kanaltürk, Bugün TV, Samanyolu TV, Mehtap TV, Samanyolu Haber, Yumurcak TV ve Irmak TV’yi gerekçesiz platformdan çıkarmasıyla ilgili tartışmalar sürerken platformun RTÜK Yasası’ndaki kritik bir hükmü gözardı ettiği ortaya çıktı. Yasada “Platform işletmecileri medya hizmet sağlayıcı kuruluşlara tarafsızlık ve hakkaniyet ölçülerinde, makul ve ayrımcılık içermeyecek koşullarda hizmet vermek zorundadır” hükmü yer alıyor. Gelecek hafta çarşamba günü toplanacak Üst Kurul’dan, Digitürk’e ilk uyarının gitmesi bekleniyor.

29.MADDE İLK FIKRA

RTÜK Yasası’nın “Platform İşletmecileri ve Yayın Hizmeti İletimi Yapan Altyapı İşletmecileri” başlıklı 29. maddesinin ilk fıkrası, platformlarının tarafsızlık ilkelerini hükme bağlıyor. Maddede şu ifadeler kullanılıyor:

“Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından elektronik haberleşme hizmetlerini sunmak üzere yetkilendirilen platform işletmecileri ve yayın hizmeti iletimi yapan altyapı işletmecileri; yayın hizmetleri yönünden bu kanun hükümlerine tabidir. Yayın hizmetlerinin iletimi faaliyetlerine ilişkin uyulması gereken idari, mali ve teknik şartlar Üst Kurulca belirlenir ve şartları yerine getiren kuruluşlara yayın iletim yetkisi verilir.

Platform işletmecileri medya hizmet sağlayıcı kuruluşlara tarafsızlık ve hakkâniyet ölçülerinde, makul ve ayrımcılık içermeyecek koşullarda hizmet vermek zorundadır. Platform işletmecilerinin medya hizmet sağlayıcı kuruluşlardan alacağı hizmet bedelleri Üst Kurul’un onayı ile belirlenir.”


RTÜK ÜYELERİ TEPKİLİ: SİYASİ EMİR

İSMET DEMİRDÖĞEN (CHP)

Öncelikle, basın özgürlüğü zedelenmiştir ve halkın haber alma hakkına bir darbe vurulmuştur. Platform kurucusu, bir gayretkeşlik içerisinde ve siyasi iktidardan gelen baskıya göre hareket etmektedir. Halkın gerçekleri öğrenip kanaatini özgürce oluşturması engellenmiş, platform siyasetten gelen emri yerine getirmiştir.

SÜLEYMAN DEMİRKAN (CHP)

Kanallara yapılan bu operasyon, muhalif olduğu için ve muhalefetin sesine yer verdiği için yapılan bir operasyon. Bu anlamda, demokrasiye, temel hak ve özgürlüklere, özellikle de ifade ve basın özgürlüğüne gölge düşürecek bir tasarruf.

ERSİN ÖNGEL (HDP)

Bu, çok açık muhalif kanalları susturma operasyonudur. Özellikle seçim öncesi, tek sesli bir medya yaratılmak isteniyor. Eğer, kanalların platformdan düşürülmesini gerektiren bir mahkeme kararı var ise, zaten bunun RTÜK tarafından değerlendirilip karara bağlanması gerekir. Sadece savcılık kararıyla bu karar verilemez. Platformlar, her türlü siyasi baskıdan bağımsız olarak tüm yayıncı kuruluşlara tarafsızca ve fırsat eşitliği sağlayarak hizmet vermek zorundadır.

ESAT ÇIPLAK (MHP)

Olay, salt Digiturk’ün 7 kanalı yayın ortamından kaldırmasıyla anlatılacak bir konu değil. Seçime gidilen şu süreçte, basın, ifade özgürlüğüne; düşünce ve kanaatlerin topluma yansıtılmasına, vatandaşın özgürce kanaatini oluşturmasına engel bir husus olarak değerlendirmek gerekir. Bu yapılan hareket, anayasal bir suçtur. Türkiye’de seçim sürecini etkilemeye yönelik bir tavırdır.

AYDINLAR DİGİTÜRK'Ü KINADI

Aralarında akademisyen, gazeteci, hukukçu ve sanatçıların da olduğu 200’ü aşkın aydın Digitürk’ün Ankara Cumhuriyet Savcılığı’nın talebi üzerine, “Kanaltürk, Yumurcak TV, Samanyolu TV, Mehtap TV, S Haber, Bugün TV, Irmak TV’nin yayınını kesmesini kınayan bir metin yayımladı. Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ın da aralarında bulunduğu 219 kişinin imza attığı metinde şu ifadeler paylaşıldı:

“1 Kasım seçimi için varını yoğunu ortaya koyan iktidarın seçime bir aydan az bir zaman kala, muhalefetin kendini duyurma şansı bulduğu bu kanalları neden hedef aldığı gün gibi aşikardır. Başta Anayasa olmak üzere Türkiye’nin taraf olduğu tüm uluslararası anlaşmalara ters düşen bu uygulama, ülkemiz demokrasisi ve medya özgürlüğü açısından yeni bir kara leke olarak tarihte yerini alacaktır. Temel hak ve özgürlükler bağlamında kabul edilemez olan bu uygulamaya karşı çıkmak, bu ülkenin aklı başında tüm yurttaşlarına düşen bir görevdir. Çağdışı, hukuk dışı bu uygulamayı şiddetle kınıyor ve basın özgürlüğüne sahip çıkma kararlılığında olduğumuzu yineliyoruz.”

Metne imza atan isimlerden bazıları şunlar: Adem Yavuz Arslan, Alev Er, Altan Tan, Aydın Engin, Baskın Oran, Büşra Ersanlı, Celalettin Can, Cengiz Çandar, Ceyda Karan, Eren Keskin, Gençay Gürsoy, Hasan Cemal, İbrahim Seven, İhsan Yılmaz, Kadri Gürsel, Koray Çalışkan, Mehmet Altan, Mehveş Evin, Müjde Ar, Nazlı Ilıcak, Nuray Mert, Oya Baydar, Pelin Batu, Selina Doğan, Yasemin Çongar, Yasemin İnceoğlu, Zeynep Tanbay.

CHP ABONELİĞİ BİTİRDİ BİLE

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatı üzerine CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Cumhuriyet Halk Partisi’nin Digiturk aboneliklerini kapatma sürecini başlattı. Alınan karara göre Digitürk bundan sonra CHP Genel Merkezi dahil hiç bir CHP il ve ilçe başkanlığı binasında yer almayacak. Digitürk aboneliği olan CHP birimleri abonelilerini iptal etmeye başladı.

Kaynak: Fırat Kozok | Cumhuriyet

    :

    :

    :

    :

    "Digitürk RTÜK’ten uyarı alabilir" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete